5 magyar és külföldi ajánlott Youtube-csatorna

DoSJAi2VYAAn6y8

Egy kicsit megjött a kedvem ahhoz, hogy a Youtube feliratkozásaimat számba vegyem és osztályozzam, és az az igazság, lenne kiket ajánlanom. Bár nem szeretnék mindegyiknek külön bejegyzést tenni, hiszen többek eléggé maguktól értetődőek, hogy „na vajon miért szeretjük az adott csatorna munkásságát”, így inkább arra/azokra szorítkozom, akiket nem igazán látunk mindig rivaldafényben.

5. zÁllatorvos (magyar nyelvű)

Aki tart valamilyen kisállatot, annak nem kérdéses, miért releváns ez a csatorna. Igaz, hogy elsősorban kutyák és macskák betegségeit mutatja be, illetve az állatorvosi szakma velejáróit, eszközöket, eljárásokat a hiteles és szakszerű tájékoztatás jegyében, és olyan sok videója sincs, viszont azok mindenképp dicséretesek, ajánlottak, hiszen közérthető formában és valamelyest humorosan teszi azt. Akiket érdekel az orvoslás, biológia vagy csak szimplán szeretnének jó gazdik lenni, azok nem értem, hogy miért olvassák még mindig ezt a mondatot.

4. Numberphile (angol nyelvű)

Alapjáraton a hidegrázás kerülget a matematikától és a legfrissebb rémálmaimban is az köszön vissza, hogy újra kell tennem a matek érettségit, ráadásul emelt szinten, mert valami új rendelkezés ezt írja elő… (Nem értem, igazán álmodhatnék megerőszakoló csáplényekkel vagy azt, hogy egy gödörben tele féreggel, ászkával és százlábúval próbálok megfulladni – vagyis olyanokat rémálmodni, mint minden normális ember.) Lényeg a lényeg, a matematika bizony időnként szórakoztató is képes lenni, de ehhez kellenek az érdekességek, trükkök, amelyeket viszont felvonultat. Mivel angol nyelvű, nem árt némi nyelvtudás, mivel időnként el-elköhintenek olyan speciálisabb szavakat, ami után okkal fogunk pislogni, hogy az éppen mit jelent.

3. Történelmi csatornák (angol nyelvű)

És most kezdek el csalni, de kegyetlen módon. Ugyanis nem tudok egy olyat se kiemelni közülük, amelyeket ne szívesen említenék meg, hiszen mindegyik érdekes pillanatokat, mozzanatokat mutat be, magyaráz el a világtörténelemből. Most legyen az egy csata, egy esemény, egy jelenség, fegyverzet, korra jellemző építészeti elem, megoldás… bármi. Hát akkor, lista a listában:

3a) BazBattles, Historigraph és Eastory

A Bazbattles és a Historigraph két nagyon hasonló csatorna, elsősorban csatákat mutat be, hogyan zajlottak le. Előzmények, felvezetés, illetve a harcmezőn a csapatmozgások, illetve az ütközetek kimenetelei. A Historigraph annyival megtolja, hogy olykor egy teljes hadjáratot is bemutat. Az Eastory pedig ezen a vonalon megy tovább, de inkább a közép-kelet-európai és kelet-európai országok történelmének mozzanatait, csatáit, hadjáratait vázolja fel hadsereg- és csapatmozgások bemutatásával.

3b) Epimetheus

A görög mitológiából ismert titán, Epimétheusz („későn gondolkodó”) nevét viselő csatorna neve találóbb nem is lehetne, még akkor is, ha a feladata során a teremtett állatok közt osztogatta szét a jó tulajdonságokat, ami végett testvére, Proimétheusz kénytelen volt ellopni a tüzet az Olümposzról. A találóság pedig abban keresendő, hogy neolitikus (újkőkori) és ókori, legkésőbb kora középkori történelemmel foglalkozik elsősorban (néha aktuálisabbal is, ha a téma úgy adódik).

3c) Shadiversity

A Shadiversity csatorna a középkornak szenteli magát, annak igyekszik rengeteg aspektusát bemutatni: fegyverek, páncélok, hadviselés, építészet, várak, illetve és nem utolsó sorban, ezek kicsengései a fantasy műfajában: mennyire valóságos, mennyire nem az, mit vesznek át jól és mit rosszul.

3d) History Buffs

Hogy azért a történelmi filmekről is legyen szó. Nick Hodges nem túl termékeny videós, viszont a filmbemutatói egész jól sikerülnek, amelyek a történelmi témával rendelkező filmeket veszi górcső alá, hogy az ábrázolt kornak, eseményláncolatnak vagy annak egy aspektusának mennyire hiteles bemutatása. Kiemeli az eltéréseket, szóvá teszi a pontatlanságokat, és ha hatalmas blődségről van szó, akkor bizony füleket hegyezni, mert akkor indul a rantfesztivál.

3e) It’s History és The Great War

A két csatornát már az alkotói miatt se tudom egymástól elidegeníteni. Indy Neidell két csatornájából az előbbi történelem rengeteg aspektusában alkot: személyek életútja, uralkodása, régről gyökerező babonák eredete, események Európában, Amerikában, a Távol-Keleten… Az utóbbi viszont már elég tematikusan az első világháborúval foglalkozik, hétről hétre véve az eseményeket, különféle különkiadásokkal jelentkezve, amelyet újabban megtoldottak azzal, hogy a következményeket is bemutatják, így lesz várhatóan szó a Magyar és a Bajor Tanácsköztársaságokról, a lengyel függetlenségi háborúról a szovjetek, ukránok, németek és csehek ellen, vagy épp a balti államokéról, finnekéről a Párizs környéki békék aláírásáig.

3f) Historia Civilis

Ha érdekel az ókori állami politika, valamint annak fejlődése a görög városállamokban (mint Athén, Spárta) és Rómában, akkor igen erősen javallott ez a csatorna. Ezen kívül több ütközetet is bemutat, illetve végig veszi aprólékosan Caius Iulius Caesar és Nagy Sándor (III. Alexandrosz) életpályáját.

3g) Alternate History Hub (angol nyelvű)

Cody csatornája elsőre kakukktojásnak tűnhet, hiszen alternatív történelemről van szó, „mi lett volna, ha…” kérdésekkel tarkítva, amitől a jó érzésű történészek rendre berzenkednek. Az igazság az, hogy mindegyik ilyen felvetés egy gondolatkísérlet, amely megvizsgálja az alapokat, az előzményeket, és úgy vázol fel egy eshetőséget, ami nem feltétlenül lenne 100%-ban igaz, viszont folyamatában segít olyan apróságokat előásni, amelyek miatt az adott gondolatkísérlet megbukhat. És voltaképpen, az alternatív történelemnek és a „mi lett volna, ha…” kérdésnek így van igazából értelme. Persze ettől még, „ha nagyanyámnak farka lett volna, akkor ő lett volna a nagyapám.”

2. Atlas Pro (angol nyelvű)

Földrajzi csatornákból nem sokat ismerek (még kevesebbet követek, és ebből az egyik ilyen részben a Knowledge Hub is, Cody másik csatornája), viszont ez fogott meg igazán. Viszont, ami nekem Fraser Cain a csillagászatban, az az Atlas Pro a földrajzzal. Nem sok videóval büszkélkedhet (lévén egy éve indult a csatorna), viszont kifejezetten érdekesen tálalja a földrajzi változásokat és érdekességeket, amelyekből megéri csemegézni már csak próbaképpen is, mivel pár esetben más téma kapcsán is van jelentősége.

1. Gamer csatornák (többségében angol nyelvű)

Na igen, szeretem ezt a témát is, tehát ismételten csalni fogok.

1a) Lazy Game Reviews / LGR (angol nyelvű)

LGR nem szorítkozik kizárólag a retro vonalra,mert szívesen mutat be egyszerűbben modern játékokat is, de igazán elemében szerintem a régi jóságok közt érzi otthon magát. Egyszerű és gyors áttekintései a régi számítógépes játékokon van olyan jelentős, mint az Angry Video Game Nerd széria a konzolos téren.

1b) Éjjeli Vakond (magyar nyelvű)

Vakondot annak ellenére sorolom fel, hogy magától értetődik, miért szeretem nézni a bemutatóit, videóit (mert tisztán látszik a minőségi munka, alaposság minden téren), viszont nem igazán úszik a rivaldafényben (szemben mondjuk a Retroshock! csatornával, amit egy filmes listában bármikor szerepeltetnék, annak ellenére, hogy KenytheOne igazán az Antifaces-zel lett ismert, és ezzel ő rá már igaz a rivaldafényes kikötésem is). Sok meleg vizet nem talál fel a bemutatóit átfogó történetívén (démoni paktum, átok és kísértés), viszont konzisztens és szórakoztató tud lenni a használt recept.

1c) SovietWomble (angol nyelvű)

Womble-t idehaza nem tudom mennyire ismerik, van meg a rivaldafénye (nemzetközin valamennyire biztos vagyok), viszont amiért szívesen megyek és nézem vissza a videóit, azok a bullshittery epizódok, amikor a klántársaival, barátaival való marhulásokból mazsolázgat ki jeleneteket, és állítja össze. Annyi hülyét egy rakáson ritkán látni, és máris szórakoztatóbbak, mint bármelyik dumaszínházas „humorista”. Persze, ehhez nem szabad polkorrektnek lenni, és ők nem azok… nagyon nem.

1d) MxR Mods (angol nyelvű)

MxR igazán a Bethesda játékok modjaival tűnik ki a listából, és gyakorta az ő válogatásaiból szemezgetek, hogy mit tegyek Skyrim vagy Fallout 4 alá. Bár a vanilla játékmódok híve vagyok, ellenben nem vetem meg a modolást miután egyszer kijátszottam a játékot a maga valójában. Véleményem szerint ugyanis ez a jobb biztosítéka az újrajátszhatóságnak, mint az, hogy elkezdem és végigjátszom valahogy, ahogy a kedvem tartja, és abból elérek egy olyan befejezést, amellyel aztán meg vagyok elégedve, és nincs bennem semmilyen tüske az iránt, hogy „mehetett volna ez jobban is”.

1e) Civvie 11 (angol nyelvű)

Civvie szintén retrós, de a munkássága nem olyan nagy választék. Néhány régi szörnyű címtől eltekintve profibb szinten játssza le a Postal 2-t, Doomot, Bloodot, és kábé ennyi. Amiért viszont megfogott, hogy feliratkozzak rá, az a polkorrektség hiánya és az arra való reflexió. Az ő videóinak történetíve szerint ő a 11-es alany, aki egy börtönben kényszerül régi játékokat játszani, amit gépek felügyelnek (ismerős ez a recept is?), és tartanak kordában, hogy a kommentárjaival ne lépje túl azt a határt, amivel a napjaink mimózalelkű hópihécskéit megsértheti.

1f) UpIsNotJump (angol nyelvű)

Őt viszonylag frissen fedeztem fel magamnak, és egész hamar meg is nyert. Humoros, ami sokszor váratlan, abszurd formában nyilvánul meg, és így szemlélteti azt az érzést, amit egy adott játék jelent.

– * – * – * – * – * –

A filmes részleget igen, szándékosan hagytam ki, mivel azt nem olyan elánnal követem, és akkor is Kinson Gorefestjét az Otherworldön, a horrorfilmes FreakShow-t vagy a már említett Retroshock!-ot magyar viszonylatban, külföldiben pedig a Cinemassacre Rental Reviews-át és Nostalgia Critic-et. Ezeken kívül legfeljebb még kisebb vagy speciálisabb csatornák vannak, akiket szóra érdemesnek tartok, mint informatikában Bryan Lunduke és ThioJoe, vagy az orvoslásban Chubbyemu, esetleg egy ukrán zongorista, Vika „vkgoeswild”. Szóval, van miből válogatni még, de inkább maradtam szűkösben, a végén egy kis toldással.

 

U.i.: Ja, és igen. Hihetetlen, de valóban: egy animés csatornát se követek igazán. Meglepő, mi?

Oszd meg másokkal is:

7 thoughts on “5 magyar és külföldi ajánlott Youtube-csatorna

  1. Most hirtelen én se tudnék nagyon olyan youtube csatornát ajánlani, ami kifejezetten animékkel foglalkozik, és minőségi kritikákat, vagy legalább érdekes videókat készít. Persze lehet ha komolyabban ráállnék, néhány akadna, de persze az is angolul.

    Magyar viszonylatban én eddig olyanokkal találkoztam, főleg a híresebbek közül, amik rendre csak hype címeket vittek, és azokról is igyekeztek csak jót mondani. Ha pedig az animék helyzetére, szubkultúrára, közösségre terelődött a szó, akkor rendre ugyanazt a retorikát követtek. Először áldozati pózba meredtek, üldöztetésről, és hasonló hülyeségekről hadováltak. Majd hirtelen 180°-os fordulat, és már arról beszélünk, hogy itt minden úgy jó ahogy van, mi vagyunk a legjobbak, és ez a legfaszább dolog a világon.

    1. Azért mernék én odatenni olyat amúgy, aki igyekszik erre odafigyelni, bár ő ritkábban tölt fel, mint ahányszor egy évben fehér hollót látsz. Viszont megnyugtat legalább a tudat, hogy nem az összes ilyen.

  2. Ne haragudj, most offolni fogok!
    Nem tervezel esetleg egy kritikát/szerűséget írni Boogiepop-ról, mint franchise-ról az új sorozatra reflektálva?
    Láttam, 4-re értékelted.
    Nekem az egyik kedvenc franchise-om, és szerintem egyelőre az év animéje, de kíváncsi lennék a véleményedre bővebben 🙂

    1. Hali. Nem tervezek, mivel lényegében semmi újat vagy egyebet nem tudnék hozzáfűzni ahhoz, amit egyébként várhatóan Junchi ír majd róla a Mondóba. Ő röviden és tömören ki volt egyszer akadva azon, hogy a Madhouse stúdióhoz képest mennyire gyenge volt a kivitelezés a grafikai és animációs fronton (ha összevetjük, hogy ugyanez a stúdió alkotta a Photo Kanojót, amit kifejezetten gyűlöltek készíteni, kicsit elszomorító, hogy abban több munka volt, mint ebben a sorozatukban).
      Ami meg a sztorit illeti, rendben, hogy végre a regényeket követték, de nem lett tőle koherensebb. Az eredeti széria ugyanis két kötet közti ívet dolgozott fel, Szóval ezen a két seben nagyon vérzett a sorozat, pláne, hogy a történetmesélést nem tudták úgy megoldani, hogy tényleg érdekes legyen. Ehelyett igazából csalódásra csalódást volt képes halmozni.

  3. Hali! 🙂 Tetszik a cikk. Még nem értem a végére, de gyors végig tekerve, mindenképp át fogom olvasni az összes sorát. Azért a történelmi csatornák közé még betettem volna a Metatront. Az meg külön meglepett, hogy az zÁllatorvost ismered. Nem vagyok rá feliratkozva, de időnként megnézem a videóit.

    1. Metatront nem nézem, de amennyi történelmi csatornát követek, nem akartam aláásni a bulit. (Főleg, hogy többet is ajánlottak azóta, vagy bekövettem, mint a
      World War Two, ami Indy harmadik csatornája,
      Sabaton History, ami meg az együttes számai mögötti sztorikat meséli el,
      Potential History,
      Invicta,
      Military History Visualized

      Az zÁllatorvost még Member mutatta régebben, most meg elsősorban azért követem, mert bátyáméknál van kutya is, macska is, aztán jó, ha képben vagyok.

      1. A Metatront mindenképp tudom ajánlani a figyelmedbe. Szerintem kimondottan jó fegyvertörténetes csatorna. Néha foglalkozik nyelvtörténettel is.

        Ha már említetted, hogy filmes csatornákkal kevésbé foglalkozol, akkor magyarok közül a Pimp Thy Mind csatornát tudom ajánlani. Ők főleg aktuális címekkel foglalkoznak. Illetve ott a VDrome (a régi VideoDrome, csak újra kellett indítania a csatornát a YT hülyeségei miatt).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük