A főkönyvtárosról

1990-ben születtem Angyalföldön (Budapest, XIII. kerülete), amúgy Százhalombattán élek. Hosszú és keserves gyerekkor után végül is felnőttem. Ezt az utat nem írnám le, tudom, hogy nem érdekel titeket. Középiskolában főként informatikát és történelmet tanultam főleg (és ismerkedtem meg az animék világával komolyabban), nemrégiben pedig az ELTE-BTK Informatikai és Könyvtártudományi Tanszékén informatikus könyvtárosi diplomát szereztem. Egy időben a Százhalombattai Hírtükörnek is írtam cikkeket, ám az érdeklődési köröm, amiről szívesen írtam volna nem vág az újság profiljába, így inaktivizáltam magam. 2012 februárjától 2014 elejéig a Konzol Magazin számára írtam cikkeket az Anime rovatba, azóta jelent meg írásom a Drót nevű online kulturális magazinban és a Mondo Magazin hasábjain (itt szerzői jogi témában).

Nem vagyok az a going out-típus, nagyon kevés helyre szokásom menni, jóformán a lakást (azon belül szűkebb értelemben a szobámat) ritkán hagyom el. Emellett igen erősen Matsumoto Leiji-fan is vagyok, s ide tartozik Harlock, Emeraldas, Maetel, Millenia, a Yamato űrcsatahajó és Gin no Koshika, The Cockpit, valamint rengeteg más műve.

Animés életút

Eleinte nem igen szerettem az animéket nézni. Igazából akkor azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák. Csak aztán jött a felismerés, hogy bizonyos szinten vén motorosnak tűnök ebben a kérdésben, hiszen többet is egész kicsi korom óta láttam. Hogy most 4 vagy 5 évesen, abba most ne menjünk bele, hogy pontosan mikor, de az első TV-seriesekre emlékszem: Sailor Moon és Dragon Ball és a DB Z, A Pálya ördögei, amelyek akkoriban főleg olyan stílű csatornákon mentek, mint ma az R*L K**b és a T*2, s ezekből később átvettek ezek a csatornák is, így egy darabig (később pár részt néztem az Inuyashából és a Pokémon-sorozatokból).

Persze nem ezek voltak az egyetlenek. Vén motorosságom igazából a klasszikusságban rejlik. A közeli rokonságnak (tehát első rangú unokatestvéremig bezárólag) volt már pár anime movie-ja, mint a Shiroyukihime (Hófehérke, a Grimm legszebb meséiből, 1980-as évek), The Last Unicorn (Az utolsó egyszarvú, 1980-as évek), Ningyo hime (Andersen meséi: A kis hableány, 1975), Panda maci kalandjai (1973), Időlovasok (Space Three Musketeers, 1979), A kék madár (1980).

Aztán, ahogy a Fi**rNet kiterjesztette a csatornáit, állítgattam este a TV-t, s akkor figyeltem fel az A+-ra (most Animax, amit utálok), s ott néztem az újabb TV-serieseket… így kezdtem a Blue Genderrel (igaz, először nem tetszett a japán szinkron, de aztán megszoktam), majd Trigun, Cowboy Bebop, Kiddy Grade, Slayers és Blood+. Ez volt most már vagy egy ideje, olyan 2006-2007 táján.

Szerencsémre, mivel a csatornán nem minden részt sikerült látnom, volt olyan, amelyet már ötödjére láttam, így megkérdeztem az animés osztálytársam, hogy meg vannak-e neki ezek. Aztán másnap hozta a DVD-s fakkokat. S így ezeket végignéztem szép sorjában otthon, majd áttértem az ismeretlenekre (pontosabban DVD-ről DVD-re néztem, ahogy ő rendezte össze)…

Azóta megszállott módjára fogyasztom az animéket, később kezdtem el mangázni. Abból is az első olvasmányom a Boys of Summer (Nyári srácok) volt. A MyAnimeListen lehet követni, hogy éppen hol tartok.

Egyéb munkák

2009. május 23. óta vezetem saját fansub csapatomat, a Ricz/Ronin Factoriest (vagy RRF, R/RFs, The Factories). Animéket, filmeket, sorozatokat feliratozok, mangát, visual novelt fordítok. Ezen kívül blogoltam/blogolok a mai napig:

1. Szkela’s blog (2002-2004; megszűnt),
2. Ricz sarka (2004-2006; megszűnt),
3. Hysterical Criticism (2010-2011; megszűnt),
4. Battai Gondolat (2010; megszűnt),
5. Bibliotheca Mystica de Dantalian (2011-2013; átnevezésre került),
6. NekoNeko (2011-2012; társszerző; megszűnt),
7. Bibliotheca Celaeno (2013-2014; korábban: Bibliotheca Mystica de Dantalian; átnevezve),
8. Ricz/Ronin Factories (2013-napjainkig; másodlagos oldal),
9. The Librarian Warrior (2014-; korábban: Bibliotheca Celaeno)

Ugyanakkor lelkesen webelgetek. Jó pár oldalam volt az évek során:

1. Evil Dead Fan Site (2000; megszűnt),
2. Forradalom 1956 (2004-2010; megszűnt),
3. Felkelő Nap Országa (2006-2012; a Freeweb megszüntette a szolgáltatást),
4. Lehóczky Zoltán oldala (2005-2010; megszűnt),
5. Ricz/Ronin Factories website (2009-napjainkig; aktív),
6. Winter-Triumph website (2011-2012; az új oldalt már nem menedzselem).

Fansubber életpálya

A fansubberséget 2009. május 23-án kezdtem el, a Ricz/Ronin Factories-t is ekkor alapítottam. Hogy csapatként legyünk kezelve, anyámból csináltam munkatársat. Eleinte egy-két mozit és pornó OVÁt (hentai) fordítottam, majd belekóstoltam a mangaszerkesztésbe. 2010. januárjában nagyjából egyszerre kezdtem el foglalkozni Katayashival a visual novelek fordíthatóságán. Májusban kiterjesztettem érdeklődésem a light novelekre, azonban ezen a téren barangolást egyelőre nem tettem. Ugyanez időtájt, 2010 első felében tevékenykedtem a Junjou Hana csapatnál, mint mangaszerkesztő. Később átmenetileg karaoke készítő lettem a HSTS-fansubnál, mindamellett, hogy az akkor egyre növekvő fansub csapatomat is irányítottam.

Több csapatnak segítettem elindulni, s ez a támogatás elég sokféle volt: szellemi és virtuális egyaránt. Az elhintett ötletmagokból lett az NSTT-fansub (birka vezetésével) és az először SSS Dan, majd Shounen Translators néven futó csapatok (Kubica vezetésével). A Winter Triumph már egy tőlem függetlenül alakult, a Zorall együtteshez hasonlítható csapat (ahol ugye minden tagnak van már saját csapata; Izumichan vezetésével). Nekik a weblapot raktam össze.

2011 őszén egy, a MyAnimeListről megismert lengyel sráccal, VincentArisato-val közösen angol felirat készítésbe kezdtünk, melynek első “áldozata” a Claire of the Glass: Galaxy Express 999 volt. Ehhez nagy segítségre volt a meglévő orosz felirat webfordított angol szövege és a japán nyelvtudásom az ellenőrzésre és a javításra. Így gyakorlatilag a magyar és az angol nyelvű kiadás közt közel 1 hónap telt el, de összeraktuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük