Csillagozzák a netes boltokat

A bejegyzés egy egyetemi feladat részeként született.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (továbbiakban NFH) és a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (továbbiakban SzEK) együttműködési megállapodást írt alá a hazai e-piac fejlődése és a fogyasztóvédelmi szabályok betartásának ügyében. Így október 16-tól (jövő hét keddtől) a SzEK webbolt minősítő szolgáltatást indít el a Vedd a neten! kampány keretében.

Az NFH és a SzEK közös kampányában részt venni kívánó e-kereskedők értékelése leginkább jogi szempontok szerint fontos. A Fogyasztóvédelem ugyanis egy minősítő tanúsítvánnyal fogja honorálni a webboltokat – amit a weboldalukon kihelyezhetnek – amennyiben az előírt és jóváhagyott jogszabályi kereteket betartják, s megfelelnek a fogyasztó- és adatvédelmi vizsgálaton. A tanúsítvány célja, hogy a vásárlók ne kételkedjenek az adott oldalban, bizalommal vásároljanak onnan.
Erre egyfelől azért is van szükség, mivel tavaly a kiskereskedelmi forgalom 2,4%-át tette ki az e-kereskedelem, 1,5 millióan vásároltak otthon az internet segítségével a GKIeNET piackutató cég felmérése szerint. Manapság ugyanis a webshopok száma több ezerre tehető, azonban ezek töredéke hozhatja az idén várhatóan 175 milliárd forint körüli e-kereskedelmi bevételt. Persze a vásárlók mellett az eladók száma is nő, gyakran maguk a vásárlók is eladnak ezt-azt, amitől már szívesen megválnának, ezáltal nő a fogyasztóvédelem szerepe is.
A SzEK már 7 éve dolgozik ennek a megvalósításán. Tagjai a hazai e-kereskedelem meghatározó szereplői, így érthető, hogy céljuk a vásárlók bizalmának megnyerése, elvárásaiknak való megfelelés, valamint a jogszabályok érvényre juttatása ebben a közegben. Ehhez pedig konferenciákat és szakmai rendezvényeket szerveznek, ahol e-kereskedőket várnak elsősorban, mintegy „továbbképzés” keretében segítve a többi e-kereskedőnek a fejlődésben.

Az online vásárlással kapcsolatos tudnivalókért érdemes meglátogatni a veddaneten.hu oldalát, illetve akit érdekel a megállapodás szövege, az a szek.org oldalán elolvashatja egy Adobe PDF-formátumban.

forrás: http://index.hu/tech/2012/10/09/minositest_kapnak_a_webshopok/

Oszd meg másokkal is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük