Meghalt a magyar warezkirály?

A bejegyzés egy egyetemi feladat részeként született.
Tavasszal elkezdődött a Coldfusion magyar warezszolgáltatás pere a bíróságon. Az ügy könnyen a Legfelső Bíróságig (mai nevén: Kúria) húzódhat, mivel nem csak 4 milliárd forintos károkozással vádolják annak üzemeltetőit. Az ügyet bonyolítja a szolgáltatás vezetőjének külföldre menekülése és állítólagos halála is. De mi is volt ez, honnan indult és mivé fajult, hogy várhatóan még hónapokig olvashatunk a „Coldfusion-ügyről”.

A lefoglalt szerverek

A Coldfusionről

A Coldfusion alapítói eredetileg tizenéves srácok voltak, akik hamar közutálatnak örvendtek a korabeli torrentes-warezos közösségben. A fehér cilinderes (a becsületes) kalózok elsősorban azért utálták őket, mivel kíméletlen, agresszív, gátlástalan reklámot folytattak, illetve lehúztak másokat, átgázoltak a konkurencián. Az alapítók családi és anyagi háttere bőven elégséges volt, hogy különböző szerverhosting szolgáltatások és legális cégek mögé tudták bújtatni az illegális szervereiket, volt pénz befektetésre és megfelelő kapcsolati tőke a szakemberek összehozására. Agresszív reklámjaikban főként spameltek, bevételeiket pedig egy SMS-aggregátorcég üzemeltetésével turbózták fel (emelt díjas SMS-szolgáltatásokkal foglalkozó cégek).
A felfutásukkal egy időben a torrent- és warezrazziák is megszaporodtak, hála a kapcsolati tőkének. Az egyik vádlott, M. János egyszerre volt informátor a Coldfusionnek és rendőrségi informatikai szakértő. Többek közt a vezetőkből is ketten rendőrségi szakértőként dolgoztak több nagy warezrazziában. Hogy voltak-e mások is, annak kiderítése még várat magára.
2008-ban megszaporodtak az ilyen hírek, avagy kitört „a nagy warezháború”. A felek nem válogattak az eszközökben: átveréses oldalak tucatjai, spamkampányok, hacker- és DDOS-támadások érték sorra egymást. A Coldfusion pedig terjeszkedett, offshore cégeket alapítottak dominikai és ukrajnai bejegyzésekkel, amelyeken keresztül feltételezhetően mosták a pénzt. A csapat egyre inkább szemet kezdett szúrni azzal, hogy több legális szolgáltatásba is belenyúltak, majd később azt híresztelték, hogy a csapatot felvásárolta a Kileen Kazakhstan nevű cég, ahol már alkalmazottakként fognak szerepelni.
A hanyatlás
Nem váratott sokat magára a dolog, 2009-ben elérkezett minden idők legnagyobb warezrazziája, amely során a rendőrség és a Nemzeti Nyomozóiroda sorra foglalta le a Coldfusion érdekeltségeibe tartozó helyeket, egyre több házkutatást végeztek. A mai napig megy a találgatás, hogy mi okozta a hirtelen hanyatlást, mikor több száz terabyte-nyi adatot és temérdek szervergépet foglaltak le. Beszélnek leszámolásról, pornóbizniszbe kóstolásról, rendőrségi személycserékről… De egy biztosan állítható: a Coldfusion túl nagy és túl hangos lett ahhoz, hogy a hatóságok már őket se nézzék jó szemmel.
Egyedül a cég feje nem került elő a razziák során: állítólag Kazahsztánba szökött, majd a híresztelések szerint nyáron Romániában meghalt (ugyanitt már hivatalosan halott is). Szökés közben adott még egy vitatott igazságtartalmú Skype-interjút, amelyben elmondta, hogy rendőrségi füles hatására tűnik el. Ugyanebben az interjúban mondta el, hogy több ország titkosszolgálata is keresi, mivel igen nagy horderejű ügyekben volt rendőrségi szakértő, s olyan dolgokat tud, amely során „a nagy emberek is megüthetik a bokájukat”. Viszont ezekért az információkért egy lap sem fizetett a felajánlása ellenére, ugyanis nem tartották eléggé szavahihetőnek.
A per
2012 januárjában indult el a csoport elleni per, hosszas előkészítést követően. A vádlottak java 2010 nyara óta szabadlábon vannak, ketten tettek eddig beismerő vallomást – ők letöltendő szabadságvesztést kaptak. Mivel olyan technikai kérdésekben kell a bíróságnak eligazodnia, valamint olyan kérdésben és ügyben kell ítéletet hoznia, amelyre eddig Magyarországon még nem volt precedens, így az ügy várhatóan még hónapokig, nem kizárt, hogy évekig elhúzódhat ahogy az sem, hogy hamarosan a Kúria elé kerül. A vádak közt szerepel a szerzői jogok megsértése mellett (bizonyított alapokkal) a pénzmosás és a pedofil tartalmak terjesztése is, amelyekre egyelőre nincs elég és kellő bizonyíték.
Forrás:
http://index.hu/tech/2012/10/13/coldfusion/
http://www.hwsw.hu/hirek/38612/coldfusion_nemzeti_nyomozo_iroda_razzia_lefoglalas_szerver_sms_warez.html
http://hu.spam.wikia.com/wiki/Coldfusion_Magyarország_Kft.
Oszd meg másokkal is:

One thought on “Meghalt a magyar warezkirály?

  1. Magyar warez, torrent oldalakról bevallom őszintén, soha az életben nem töltöttem le semmit se. Mikor anno elkezdtem torrentezni még az alap bitorrenttel, a torrentspy-ról és a btjunkie-ról töltöttem le szinte mindent. Azóta jórészt csak piratebayt használok, vagy ha animét keresek, akkor nyaa torrent.

    Fizetős oldalakra sose mennék, még regisztrálni is csak akkor regisztrálok valahová, ha nagyon muszáj/megéri. =)

    Voltak páran a tágabb ismeretségi körömben, akik pár éve nagyon benne voltak ebben, olyanok is voltak, akik bizniszeltek vele, seed szervert tartott fenn a gyerek, stb. Aztán lebukott, de az a poén, hogy nem ezért, hanem azért, mert chipelt kézi konzolokat kezdett árulni a neten.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük