Hazai ifjú kalózok a net vizein

A bejegyzés egy egyetemi feladat részeként született.
A G Data vírusirtócég legfrissebb megbízásából készült kutatás statisztikája igen meglepő volt. A kutatást a hazai netező ifjak szokásait figyelte a fájlcseréléssel kapcsolatban. A statisztikához ezren járultak hozzá, ami véleményem szerint kevés egy tényleges reprezentatív felméréshez, mégis megkavarta kicsit az állóvizet.

Ördögi fájlcserélés – legalábbis a kiadók szerint valahogy ilyesmi a dolog.
Az adatok egész érdekesek, valamint megmutatják a hazai informatikai generációs szakadékot is:
  • a 18-75 éves korcsoport 47%-a torrentezik, 21% pedig nem is hallott még fájlcserélésről;
  • a 18-29 éves korcsoport 73%-a torrentezik, 6% pedig nem ismeri a módszert.
Az arányok közti eltérés jól mutatja a szakadékot. De ugyanakkor hozzá kell vennünk, hogy vannak proxy-k, amelyek nem támogatják a p2p (peer-to-peer) alkalmazások használatát (mint a torrentkliensek vagy a magnetlinkek), így ezeknek a felhasználóknak marad az FTP (elég ritka manapság az FTP-szerver, de azt is nagy becsben tartják), az XDCC-s fájlcserélés, a fájlmegosztó oldalak használata és a DDL, azaz a közvetlen letöltés. Ezek a tiltó proxy-k általában oktatási intézmények, kollégiumok, munkahelyek szoktak lenni, ahol a forgalmat korlátozni szükséges.
De a jelentés nem csak erre tér ki, hanem a p2p hálózatokon szerzett fájlokba vetett bizalomra is. A válaszadók 68%-a mondta azt, hogy letöltés miatt már jelzett a vírusirtója, mégis megnyitotta az adott fájlt. Ezek 1/5-e szerint a védelmi program téved. Ez talán eredetezhető abból, hogy az a sokak által agyonhypolt ESET NOD32-es védelem a co.cc domainokra rendre vírust jelez, míg más védelmek (Avast!, Comodo, Kaspersky stb.) engedi megnyitni az ilyen oldalakat. Ugyanakkor elég vicces, hogy a hazai médiában ajnározott, reklámozott NOD a top 10-es kategóriában sereghajtó. Ugyanakkor Maulis Csaba, a G Data szakértője elárulta, hogy a közvélekedés szerint a szoftvergyártók és a vírusirtó fejlesztők megegyeztek, hogy a jogszerűtlenül letöltött fájlokra jelezzen a védelem. A valóság azonban eltér ettől a vélekedéstől, mert a fájlcserélő hálózatokat gyakran tényleg a vírusok terjesztésére használják a kártevők készítői.
A hazai torrentforgalom összetétele szerint a leggyakrabban filmeket (79%), zenét (62%) illetve szoftvert (49%) töltünk le. A mai ár-értékarányok mellett nem csodálkozik az ember fia, hogy a felhasználó, illetőlegesen a letöltő bizalmatlan a médiatermékekkel, s először kísérletet tesz az adott alkotással, programmal, mielőtt úgy dönt, valóban beszerzi.
Személyes véleménynyilvánítás
Magam is a fentebb említett módszert alkalmazom: csak a tényleges elégedettséget kiváltó termékre áldozok pénzt. Ugyanakkor vannak olyan devianciák, amelyek elkerülhetetlenek, illetve csalódást okoznak. Ilyen volt, mikor klasszikus háborús filmeknél meglepetten és szomorúan vettem tudomásul, hogy a 4-5 ezer forintos DVD-kiadványon nincs magyar hang (ilyen volt a Híd a Kwai-folyón és a Navarone ágyúi). A másik, amit sajnos a mai napig nem tudok megérteni, hogy mire jó, az a szinkronok teljes újrakeverése, újrakészítése. Tudni illik, kedvenc gyerekkori rajzfilmjeim közé tartozik az Őslények országa első filmje is, aminek az eredeti szinkronja kedves volt, játékos és nem sértette úgy a fület, mint az új, a DVD-kiadványon megjelent új szinkron, amiben még a szövegen is változtattak, nem csak kicserélték a szinkronhangokat, az eredeti hangsávnak helyet sem adva a lemezen (mindemellett nem bújhatnak a helyhiányra hivatkozva a DVD5 formátum esetében, mivel az adott kiadványon egyetlen valós extra sem kapott helyett).
Ilyenkor pedig mit tehet az ember? Letölti a neki fekvőt és kiírja az eredeti kiadvány mellé. S akkor még nem beszéltünk a zenéről, mert ott kaptam egyszer szívszélhűdést, mikor egy nyugati előadó maxi lemeze (4 számos korong) került 6 ezerbe, vagyis annyiba, mint az akkori legfrissebb albuma. A szoftvereket meg ne is említsük, mert ugyebár a java irracionálisan magas áron kerül eladásra, a játékszoftverek időtartama meg kétséges, mert volt, hogy el se indult vagy 10 perc után dobtam. Így pedig az ember megkíméli magát a felesleges pénzkidobástól…
Azért vannak kivételek…
 
A torrentezések ellenére egy csodával határosnak mondható kivétel mégis csak akadt: a Bethesda fejlesztette The Elder Scrolls V: Skyrim. A torrentlisták első helye után az eladásokat is egyből meglovagolta, sok esetben első is lett… Az első 48 órában 3,5 millió példányban adták el. Itt mutatkozik meg, hogy minőséget kéne termelni mennyiség helyett.
Forrás: http://index.hu/tech/2012/09/28/a_magyar_fiatalok_haromnegyede_torrentezik/
Oszd meg másokkal is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük