Linux Mint 13 „Maya” vélemény

Nem olyan rég elhatároztam, hogy újra megpróbálkozok egy Linux disztróval, hátha ez most bejön, és be is jött meglepő módon. Régebben Ubuntu felhasználó voltam a Win mellett, de sajnos az az irány, amerre az új felülettel elmentek a GNOME fejlesztői, az nekem korántsem tetszik (tabletre elmennek, de normál géphez nem igazán), de a Mintnél a fejlesztők a GNOME 2-t folytatva létrehoztak egy új felületet, ez a Cinnamon.

A Cinnamonos menü, nekem tetszik

A rendszer lényegében az Ubuntura alapul, így az arra írt programok is gond nélkül elfutnak, ennek kifejezetten örültem. De nagy általánosságban egyébként az előre telepített programok nyerők, szóval nem kell nagyon telepíteni (na jó, a VLC-re ezt nem mondanám).

Videólejátszás: a VLC-t nem szeretjük, de a szoftverközpontból le lehet szedni az SMPlayer, és nem is kell vele sokat szenvedni, hogy ráerőszakoljuk a mostanság már igencsak jobban muzsikáló mplayer2-t, mivel alapból az van a front-end alatt. Teszteltem párat, és a H10P videó lejátszával se volt gondom, se a grafikus illesztővel (a régi Ubuntu disztróknál alapból nem volt jól telepítve az illesztő). Tehát ilyen szempontból 10/10-es az élmény ezen a téren.

Ezt már jól ismerem Windows alól is…

Zenelejátszás: az Ubuntun az Exaile nevű programot használtam, elég hardcore kis cucc volt, csak picit bugos, ettől független megint meg fogok vele próbálkozni. A Mint 13-ban a Banshee az alapértelmezett lejátszó, és a régi tapasztalattal ellentétben nagyon pöpecül megy, és a hangja is tökéletes (a régebbi disztróknál itt is voltak problémák). A beépülő modulja és a media library-je külön pluszpont, nagyon sokat dob a felhasználói élményen.

Így néz ki a felülete és a beépülő modul, igazán kellemes és használható!

Irodai csomag: alapban telepítve van a LibreOffice 3.5-öt a Mayára, eddig nem használtam komolyabban, de első ránézésre egész jól működik, az OpenOffice-nál se ezzel volt baj, hanem a kompatibilitási problémákkal, mikor Windows-ra akarta átvinni az ember a munkáját.

IRC: alapból az XChat van felrakva a Mintre, ami egy nagyszerű kliens, használtam is régebben, de a mIRC-et valahogy jobban szeretem…

Böngészés: a Mint alapböngészője a Firefox, de ezenkívül az összes nagyobb kliensnek van kiadott verziója rá, így ezzel se lehet semmi baj.

Nincsen rózsa tövis nélkül, avagy nincs Linux disztró bugok nélkül…

A disztró felrakása óta pár hibát sikerült már kiküszöbölnöm, ilyen volt a fejhallgató némasága, a fényerő mentésének a hiánya és végül az nVIDIA Optimus telepítése (nem véletlenül intett be Linus az nVIDIA nevezetű bagázsnak).

Alapjában véve magam power usernek tartom, de nem vagyok programozó, ráadásul a normális emberi lényként azt várom el egy operációs rendszertől, hogy működjön, ehhez az elmúlt évek folyamán a mainstream kiadások elég közel kerültek, ami számomra külön öröm.

Végszóként annyit tudok mondani, hogy végre nagyon közel kerültünk egy élvezhető OS-hez, miután körüljártam a rendszerben lévő bugokat, a rendszer stabil, és úgy működik, ahogy akarom. Ennek ellenére még mindig olyan embereknek ajánlanám, aki érez magában elég elszántságot, hogy rászánja az időt arra, hogy helyrevágja a rendszerét. De akinek van, az szánja rá az időt, mert a végén kap egy használható és stabil rendszert, amit évekig tud majd használni onnantól!

Értékelés: 8.5/10, van még mit feljődni, de igazán a jó irányba indultak el a Mint fejlesztői, se táblák, se HUD, egyszerű és nagyszerű.

Oszd meg másokkal is:

6 thoughts on “Linux Mint 13 „Maya” vélemény

 1. Nekem itthon SuSE 7.3 és Ubuntu 9-es Linux OS-eim vannak, plusz szinte a Microsoft összes (Dos 1.0-től a Win7-ig, leszámítva a Vistát és a 8-at). Lehet majd a laptopomra azt csapok, mondjuk egy Mint 13-at. De mire ráveszem magam, lesz abból Mint 15 is ^^”

 2. „Lehet majd a laptopomra azt csapok, mondjuk egy Mint 13-at. De mire ráveszem magam, lesz abból Mint 15 is”
  Ha nyitott vagy az ilyesmire, akkor feltétlen, ha megmaradnak a Cinnamonos irányban, akkor valszeg a 15-ös kiadás még jobb is lesz, mert ha megnézel egy régi Ubuntut meg az újat, akkor sokkal több dolog működik benne alapértelmezetten, és mivel a Mint az Ubuntura épül (a 13 a 12.04-esre), akkor ugyanaz megkapod, plusz a kiegészítéseket, amit a Mintesek írnak hozzá.

 3. A Mint tényleg egy jó rendszer, legalábbis annak idején amikor én használtam az volt. Mikor tönkrement a rendszerwinyóm akkor Live Mint 8-at majd 9-et használtam, és azon is maradtam egy jó fél évre. Két bajom volt csak vele: az akkori gyenge gépemből adódóan a HD videólejátszás lehetetlen volt ( a 720p-s vidik XP-n még éppen hogy elmentek ) illetve a Photoshop hiányai is gond volt. Wine és egy kis ügyeskedés segítségével el lehetettindítani rajta de beletelt legalább 20 percbe és nem volt valami stabil. xD
  Sokszor gondolkoztam rajta, hogy újra átmegyek Mint-re de az új gépemmel már nincs semmi gondom a Win7-el, így nem valószínű, hogy ez mostanában lesz.

  Ui.: Volt egy vicces eset Mint 9-en. Valami régi játékot Windows-on nem tudtam elindítani sehogy sem, mindig azt írta, hogy windows alkalmazás, majd Mint-en Wine simán futtatta a játékot. xD

 4. „Sokszor gondolkoztam rajta, hogy újra átmegyek Mint-re de az új gépemmel már nincs semmi gondom a Win7-el, így nem valószínű, hogy ez mostanában lesz.”
  Én duálosba tolom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük