Az Internet Explorer „új arca”

Azt megszokhattuk, hogy a legtöbb programhoz készülnek reklámfigurák: ilyen Hatsune Miku és a Vocaloidok, vagy az OS-tanok 2000 óta a Windows japán kiadásaihoz, illetve a Wikipédiának is ott van Wikipe-tan. Ami ezen túl megy (Firefox, Chrome, Linux, Mac), az a legtöbbször rajongói munka.
Most az Internet Explorer új verziójában mutatkozik be az Inori Aizawa névre keresztelt reklámfigura, aki már külön háttértörténetet kapott annak mintájára, hogy a felhasználók többsége eddig mennyire vetette meg a „kék E-betűt”. Ehhez készült reklámfilm is mahou shoujo elemekkel gazdagítva, ahol Inori a gaz spam-robotokat, botokat és vírusokat gyakja.
A probléma nem ott kezdődik, hogy az Internet Explorer nem böngésző, mert egy elhamarkodott kijelentés lenne, hanem hogy messze elmaradott és a legtöbb W3C szabványt nem kezeli megfelelően. A Microsoft ebben mindig is jó volt: a saját szabvány gyártásában, amit aztán rendre felrúgott a gyakorlatban. Ilyenkor jöttek a patchelések, toldozások-foldozások, service packok sokasága… Bár őszintén? Hogy az IE-ből rendes böngésző legyen, ahhoz az kell, hogy ne fejlődjön a webes interfész és a többi böngésző, majd pár évnek eltelnie, mire felzárkózik. Ez így volt a Windows 98 korában is, mikor az Európai Unióban versenybeli esélyegyenlőtlenségért perelték a Microsoftot az operációs rendszerbe épített böngészőért. A pert a Microsoft elvesztette, ahogy az Unióban legtöbb ellenük irányuló pert is.
A mostani próbálkozás enyhén szólva is kicsit szánalmas a részükről. Itt a touch-the-web kampányuk, amihez elsődlegesen érintőképernyő szükségeltetik és a hivatalos Facebook oldalukon a böngésző frissességét ellenőrző felület is ehhez mérten van kialakítva. Látszik, hogy van még mélyebben is a listából, de egérrel nem tudja az egyszeri felhasználó elérni. Érintőképernyő nélkül meg fújhatjuk, így a PC-k egy része és a tablet-gépek jártak jól.
Megnövelt biztonságot ígérnek, ami az IE-nek sose volt előnye, s elsütötték már az elmúlt 2-3 verziónál is. Aztán jöttek a kéretlen beépülők nagyja (aminek egy részéről a meggondolatlan felhasználók tehetnek, hogy a letöltött programjaik telepítőjét figyelmetlenül kattintgatják, így téve fel a gépükre különféle toolbarokat, amire semmi szükségük és a nagyjuk eleve trójai (ilyen a Delta is)), valamint a hibás megjelenés, ami Webkiten, Geckoo-n és Prestón jól mutatott. Csak a Trident-motoron nem (mert az IE ezt használja).
Szóval egy csinos kis reklámfigurán kívül mást nem kaptunk. Ja, de… Kaptunk hazugságot, viszont ehhez már talán hozzászokhattunk a Microsoft esetében lásd Vista (ami jó lenne, csak a fejlesztése közben más irányt vett az informatika és ehhez nem volt megfelelően optimalizálva a rendszer) és a (hivatalosan nem elismert újraírása, a tényleges optimumokhoz) a 7-es. A Windows 8-ról is sokáig ferdítettek és a hergelt power userek nagyját sem csillapították azzal le, hogy kétféle verzió készül: egy tabletre és egy PC-re, és az utóbbi ban visszaadhatjuk a régi asztalt kezelőfelületnek. Helyette traktáltak a bootidő radikális csökkentésével, ami megint csak felsülés volt, mivel az operációs hamarabb felállt, mint maga a számítógép, így hiába indult el az OS, a gép részben használhatatlan volt.
Vélemény is kéne? A reklám fölösleges, ablakon kidobott pénz, annak ellenére, hogy kaptunk egy új reklámfigurát (akiről mellesleg lassan érkeznek hentai fanartok és hentai doujinshik tömege, mert így szokott ez lenni a Microsoft termékek kapcsán, illetve a boszorkás elemek véget, ami az otakuság egyik viszonylag ritka zászlóshajója és legális fanservice lehetőségek teljes tárházát hordozza a henshin [átváltozós] jelenetekkel). Ennyi, próbáltam a jót is keresni ezzel a rosszban, de ennél többre nem futotta és az IE-vel kapcsolatban sokáig nem is futja.
Oszd meg másokkal is:

3 thoughts on “Az Internet Explorer „új arca”

  1. A Windows-hoz is készült egy ilyen csajszi,asszem Madobe Nanami volt a neve és Mizuki Nana adta a hangját hozzá. Az jól sikerült kis videó lett,YT-on még fennt van asszem.

  2. Szinte biztos vagyok benne, hogy lesznek olyan elvetemültek, akik csak emiatt leszedik az új verziót, hátha… :'D Amúgy, engem például nem győztek meg azzal, hogy ezt most egy kitalált figurával reklámozzák… sőt ><"

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük