Csak röviden: Koutetsujou no Kabaneri

kabaneri-of-the-iron-fortress

Erről a műről nem kívánok hosszasan értekezni, mert nagyon nincs is mit, és szeretnék tartogatni, nem lelőni egy későbbi poszttal kapcsolatban, amin Fullmoonnal dolgozunk már egy ideje (ugye, Timi?). Nevezetesen egy infografika az áthallásokról, hatásokról, és más nyalánkságok, érdekességek a sorozattal kapcsolatban. Ezért most csak a benyomásaimra szorítkozom.

Nem fogok különösebben kertelni, bizonyos értelemben tetszett a sorozat, már ha az első felét nézzük, amikor még volt is valami értelme. Egy ütős, kissé az átlagtól erőszakosabb akció shounent kaptunk, módosított zombikkal. A rajzstílus, és az animáció egyszerre hozta a Shingeki no Kyojin erős tónusait és az I’s Pure lágyságát. Utóbbit főleg a lányokon lehetett észrevenni.Emellett persze poszt-apokaliptikus steampunk, így az adrenalin és a szemnek kedves mechanikai dizájn is adott. Hát még a nevek a stáblistában… Felvonultatták a krémet.

A dolog viszont ott siklott ki, amikor az egész nagyon átment japánba: az a megalomániás baromság indult el az egészben, amit a játékiparban a Resident Evil kapcsán szeret tolni az ellenségek kapcsán: minél nagyobb, annál jobban kell félni tőlük. Addig rendben is volt, hogy kaptártudata volt a zombiknak, de hogy egy nagy zombivá álljanak össze, és úgy rohanjanak le városokat… Az egy kicsit sok volt, és érződött rajta az ötlettelenség. Ettől jóval értelmesebb lett volna a Z világháborúban látott „egymásra mászva vesszük be a falakat” módszer. A végére pedig jöttek ez mellé a megszokott klisék, és a sorozat innentől meg se próbált újítani bármit is, annak ellenére, hogy tényleg ütősen, érdekesen nyitott. Jött a szabvány gonosz a szabvány tervével, aminek se füle se farka nem volt, szintén szabvány módon… hát még a félig ember, félig vasszívű holtak keverékeinek szintes tápos formája (avagy amikor a Bleach és a Dragon Ball Z találkozik), vagy a titánzombik egy tudat által vezérelhetősége, pont, mint az említett Kyojinban.

A végének a vonatszerencsétlenség melletti másik hibája, hogy a korábbi karakterdráma elnagyolódott, értékelhetetlenné vált az események függvényében. Elég csak a mostanság tévelygő Walking Deadre gondolni, ami elsősorban karakterdráma, mint zombikaliptikus sorozat.Vagy elkezdik kihegyezni, vagy elvarrják a szálat azzal, hogy a főváros, ahova úgy tartottak, elpusztult, oda minden reménységgel az emberiség kapcsán. Kellően sötét és borongós lezárás, semmi habos-babos kutyafüle, és mivel elég sok áthallással, átemeléssel operál, egy eredeti Majmok bolygója lezárás kifejezetten megkoronázta volna a sorozatot.

Összességében nem volt rossz, nézhető, de a sorozat második felét célszerűnek érzem mihamarabb elfelejteni. Így csak jó ízű 6/10-zel tudom honorálni. Minden más majd, ha kész az infografika.

Oszd meg másokkal is:

4 thoughts on “Csak röviden: Koutetsujou no Kabaneri

  1. Már egy ideje le van töltve az utolsó rész, de valahogy nem bolygat, hogy most azonnal megnézzem, mert ahogy írtad is, a sorozat második felére már klisé orgiába fulladt az egész. A japán megalománia (tényleg minden túl tudnak tolni) nekem is kicsapta a biztosítékot a „fekete füst” képében ami röhej kategória… Jó is lehetett volna, de így van egy olyan érzésem, hogy 2 év múlva már nem nagyon fogunk rá emlékezni, hogy valaha is futott ez a sorozat….

  2. Igen! Készül az infografika, csak nem haladtam vele. 🙁 MondoCon után kész lesz!!! :)) A vége nekem se tetszett. Az sokkal jobb lett volna, ha meghal valaki. Nálam 7/10 lett végül.

  3. Kicsit utánaolvasva a dolgoknak (itt és más helyeken), már egy picit más a véleményem az animéről. Én pl nem láttam a „Titános” animét, úgyhogy számomra új volt ez a téma. Viszont a Walking Dead és Z világháborús hasonlatot adom. Illetve az anime vége nekem is furcsa volt, igazán meghalhatott volna az egyik főszereplő, vagy Rómeó és Júlia módra mindkettő! 🙂
    Összességében 1x bőven nézhető, arra 7/10-et adnék, de abszolút nem többször nézős anime. Vélhetően az ért 7-es és nem 6-os, mert nem láttam a Titánosat…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük