Előadás: Japán szuperfegyverek a II. világháborúban

Most, hogy kikerült az előadás és megtekinthető, hozzáfűznék pár dolgot, ahogy az már egy ideje szokásom a videókhoz.

  • Az előadás anyaga rettentő sok volt, hogy puskázáshoz kézben fogjam, így azzal nyitottam, hogy a mögöttem lévő asztalra lecsaptam az egészet.
  • A dülöngélésem két dolognak köszönhető: másnapos voltam és fájt a talpam.
  • Az elején a svájci pikásoknál rossz Sabaton számcímet mondtam: az „In the name of God” csak a refrén indítósora, a tényleges szám címe „The Last Stand”. A keverés oka, hogy az indítósorról a Powerwolf azonos című dala jutott eszembe.
  • Az előadás során az A-150 közben az egyik néző közbe szólt, amit sajnos nem lehetett a színpadról nagyon hallani. De a lényeg az volt, hogy a nagyobb hajókban látta a japán admiralitás egyik része a Béke Istennő-doktrína érvényre juttatását, ami elgondolás szerint egy csendes-óceáni térségben kivívott hidegháborús helyzet lett volna az Egyesült Államokkal. Amit elfelejtettem ennek kapcsán megemlíteni, hogy az 1942-es hajóépítési programban megjelenik a két A-150, de hamarosan kitörlik onnan, rengeteg másik fejlesztett Shimakaze és Akatsuki osztályú rombolóval egyetemben.
  • Amik kimaradtak elsősorban az időbe préselés okán: a fejlesztett hajóosztályok, amelyek igazából nem lettek volna szuperfegyverek még említés szintjén sem, mivel specifikációikat tekintve inkább modernizációs, lépéstartó projektekként értelmezhetőek. Nem említettem a hat közepes tank ostályt sem, amelyből gyakorta a Chi-Rit szokták kiemelni, mint szuperfegyvert, viszont azok inkább a tankarzenáljuk elsorvadásának kétségbeesett javítása és lépéstartó projektek voltak. Valamint sokszor szerepel más összeállításokban a Bíborkód, amit viszont azért húztam ki, mert a japán kódolást mindig precízen, különösebb gond nélkül törték fel az amerikaiak.
  • Oldalról egyszer csak megszólalt egy kisbaba, amire odakaptam a fejem. Hiába no, a legifjabb nézőt is meglepte egyik-másik része.
  • Az atombombánál már nagyon fel kellett pörgetni a témát. Így gyakorlatilag elhanyagoltam az urándúsítás kérdését az atombomba gyártása során, illetve a deutérium magyarázatát is sikerrel elbarmoltam.
  • Éppen ezért a Ku-Go is gyors darában ment át, bár ott már ténylegesen sok mindenről nem lehetett beszélni, szerencsére.

Jövő héttől várható az előadási anyag szöveges formája, hetente egy bejegyzéssel, ugyanis szét fogom bontani haderőnemekre. Az első a történelem szuperfegyverei lesznek, aztán egy kis különkiadás keretében esik szó a kézifegyverekről, és utána megyünk a tankokkal, tengerészettel, légierővel és a többi fegyvernemhez nem rendelhető projekttel, szerkezettel, elgondolással.

Oszd meg másokkal is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük