Közösségi körkép: egyszerre tartott esküvő és temetés

 

Azt hiszem, ideje volt már egy összefoglaló írás a hazai közösségről, ami az animés vagy általánosabban a japános szubkultúrát illeti. Elsősorban talán azért, mert átalakulóban van ismét az egész. Pontosabban, ismét változik. Más súlypontok, néhány apró hiba korrigálása, de igazából, hogy döntő jellegű-e, az kérdéses. A kép jelen pillanatban a címben leírt kissé morbid érzést keltő állapothoz hasonlítható, ebbe felesleges bármi extrát belelátni. Vagy mégis? Ez még eldőlőben van…

 

Tele vagyunk tévhitekkel, sokat emlegetett frázisok és Hegeli apokaliptikus jóslatok tucatjai keringenek körülöttünk nap mint nap, amely állításoknak talán a fele jó, ha igaz. Annak idején rettegtek attól, hogy majd a hortobágyi pásztor is németül fog beszélni, ezért fogtak a nyelvújításba és más reformokba, amelyektől remélték ennek a lehetőségnek az elkerülését. Később a nyomtatott sajtót féltették a rádiótól, majd a könyvet a tévétől, később pedig az elektronikus könyvolvasóktól (mint az Amazon Kindle) és a tabletektől, PDA-któl és egyéb kézi számítógépektől. Nem lett valóság, hogy az egyik elterjedése a másik megszűnését és leváltását eredményezi, és napjainkban is jól megférnek a maguk bőrében. Ahogy a sokat féltett fórumok, blogok is élnek a Facebook, Twitter, Google+ világában. A “nagyok”, ahogy a trendek is, jönnek és mennek. Az idők változnak, más szelek fújnak, amihez ha rideg merevséggel állunk hozzá, az hamar megtörést és megsemmisülést eredményezhet. Megvannak a látogatók is mindenütt, csupán jól kell az erőforrásokat kiaknázni, kezelni. Voltaképpen ez a közösségteremtés alapja.
Azonban badarság lenne azt hinni, hogy a hazai japán szubkultúra mindig is egységes volt. Ez hibás feltevés: méretéből adódóan csak az animés, mangás szubkultúra sem egységes közösség annak a tekintetében, hogy megtalálhatóak az emberek egyik-másik helyen. Vannak, akik mélyebben benne vannak a témában, régebb óta űzik a hobbit, de nem tagjai a közösségnek. És persze vannak az újak, akik mindig jönnek és a veteránokhoz hasonlóan kihullanak. Talán nagyobb arányban, mint a veteránok, mivel az újak hajlamosak hangemberek lenni amíg részei valaminek, aztán ahogy jött a hepp, úgy múlik el a tűz lángja. Más újabbak csupán parázslanak, de tényleges tüzet nem adnak. Ők távol maradnak a közösségtől is, inkább a saját útjukat járják. És bizony, ezek az emberek egymással ritkán találkoznak össze elsődleges súlypont (pl. egy kimondottan erre a célra teremtett közösségi fórum/oldal) hiányában. Helyette az úgynevezett másodlagos pontokon, az általános portálrendszereken futnak össze (mint a Facebook, YouTube, G+, Twitter).
A hazai súlypontok eddig az Usteam és az Animax fóruma, majd az Animevilág volt, majd közel egy évtizede az AnimeAddicts regnál (még). Ez utóbbi jelenleg rég maga mögött tudhatja mind a hős-, mind az aranykorát és számos okból (aminek javát már jó néhányszor kifejtettem) már az alkonyát éli és süpped vissza azzá lassacskán, ahonnan vétetett. Most egyszerű statisztikai példát hozok: többen vannak, akik feliratosan néznek animét, mint akik mangát olvasnak vagy visual novelekkel játszanak. Ha össze kéne hasonlítani arány számban, akkor a rendszeres mangaolvasók nagyjából fele annyian vannak, mint az animenézők. A visual novelt játszók száma viszont meglehetősen elenyésző, a light novel olvasóké pedig még kevesebb. Hogy ebben akkor hol helyezkedhetnek el a dorama- és a live-action nézők? Nagyjából a rendszeres mangaolvasókkal egy szinten vannak, ha nem többen. Az oldal alkonya elsősorban ezeknek a számoknak a megfogyatkozását jelenti: legyen a folyamat lassú vagy drasztikus, hirtelen lefolyású. El kell ismerni, az oldal mutatóit elsősorban mások fordításának gyűjtése tette ki, amihez jártak extrák, mint az OST-gyűjtés, az ismertetők és a többi. A saját projektjeikért is gyakran látogatták, azonban többen a nyújtott extrák végett ismerték meg az oldalt, nem a saját fordítási munkái által.
A felépítésnek pont ez volt az elsődleges hibája. A saját munka és más csapatok munkái, majd annak korlátozásai (eleinte az 1/A, majd II.3-as szabálypont, amely idén március 1. óta hatályon kívüli lett és más szöveggel helyettesítették) valódi puskaporos hordó volt, aminek gyutacsa tavaly novemberben fogyott el végleg. A későbbi, közösségi nyomás ellenére hozott döntésük már itt megfogalmazódott bennük, konkrétan ultimátumot adva a csapatoknak, nyíltan kifejezve a kényszerítési szándékaikat vagy máskülönben elvetik a gyűjtői részleget, ami aztán ahhoz vezetett, amihez. Itt köszön vissza a korábbi mondatom tanulsága: ha mereven állunk a dolgokhoz, ahelyett, hogy rugalmasak vagyunk, az könnyen a saját bukásunkhoz vezet.
És akkor most egy gyors nyugi-cigi…
Balaaz a blogjában már szót szólt a születőben lévő új oldalról, az Issho Toshóról, amihez egy egész találó képet is társított (“szülőcsatornában küszködő”). Bár tény, hogy az újonnan születő súlypont magát messiásként aposztrofálja, azonban az ígéretei tulajdonképpen nem is annyira forradalmiak. Már ismerjük ezeket a megoldásokat, látjuk az olyan helyeken, mint az AniDB, MyAnimeList, Baka-Updates Manga, FansubDB – vagyis ennek a bevezetése a hazai tekintetben lenne csak forradalmi, mert erre ilyenre is, ha rég volt példa, az se mostanság volt. Tulajdonképpen mibe is roppant bele ezen a téren a korábbi közösségi zászlóshajó, ami lefedte a közösség nagy hányadát? Pontosan annak a hiányába, amit a Tosho most hirdet magáról. A hazai felépítés eleve beteg volt ezen a téren, noha a szándéka jó volt… valamikor a hőskorban, azonban az idő múlásával a súrlódások kényszerített meglétével, erőltetésével és a kompromisszumképesség és -betartás hiányában ez egyre gondterhesebb lett mindkét félnek: a jót akarónak és a “szenvedő alanyoknak”.
A támadások egy része lehet igaz volt, mint a látogatás- vagy a letöltéselszívás, de ez egyrészt a vádolónak a hibájából is fakad, mivel képtelen volt saját, stabil bázist kiépíteni magának és erre fókuszálni. Sajnos ilyen számokra nem lehet alapozni, mert valahol saját magunkat hazudtoljuk meg vele, és csak e-pénisz növesztésnek számít. Ugyanakkor a néző is hibás abban, hogy megelégedett azzal a kényszerképzettel, hogy “ami nincs fent Addictson, az nem is létezik” és sokak sírtak azért, hogy “1000+1 oldalra kell regisztrálni akkor”. Tegyük tisztába a dolgokat: elkerülhetetlen dolog annak érdekében, hogy a kecske se dögöljön éhen és a káposztánk is megmaradjon. A szabad letöltés csak potenciális veszélyforrás az oldalaknak, akiket a sokszor habzó szájú, unatkozó jogvédők (főleg amerikai és japán) “zaklathatnak” egy “cease and desist” (röviden C&D) levéllel, ami bizonyos esetekben a szolgáltatóhoz fut be. Hogy külföldön miért nem tartanak ilyentől? Ők más kiadási politikát, és módszert alkalmaznak és főleg a torrentre bízzák – mert megtehetik: nem szükségesek a zárt torrentoldalak, ha szabadon is évekig seedelhetik az anyagot a letöltők, akik nagyságrendekkel nagyobbak és ebből kifolyólag biztonságosabbak, mint a magyarok.
Az Issho Toshónak jelenleg csak egy ideiglenes fóruma van. Sokat nem mutat magából, a tényleges erejét viszont már itt meg tudja mutatni: az egyenlő félként kezelés, a hibák elismerése, valamelyest alázat is, de még inkább a felhasználóbarát környezet (már ami az adminisztrációs részt illeti és a válaszadást és a vezetők részvétele a fórum életében). Az első napokban érezhető volt egy feszültség, amit az új szabadság okozott: az első napokban a nagy elődöt élesen kritizáló írások születtek hozzászólások képében. Például Yuri kissé morgós hangú beírása a szezonos topikban, vagy a Kávézó első néhány oldala, ahol mindenki kiönthette a szívét, mérgét, keservét kulturált hangnemben. Akkor valósággal záporoztak a tények, a nyílt titkok a dolgokkal kapcsolatban. Majd egy szerzői jogi vita az adatbázisok kapcsán, amire írtam is és ezt a választ talán még a héten meg fogom osztani itt a blogomon, mert valamelyest fontos és érdekes kérdés. De minden csak a nyitás utáni időkben dől el: ha az ígéretükhöz híven a csapatoknak kell adminisztrálniuk a dolgokat, szabad kezet kapva, az archiválási részleget, mint lehetőséget használva, a nézőket tájékoztatva, és nem alkalmaznak kényszerítő erőket, akkor már megérte a létrejöttüknek.
A vége előtt pedig érdemes megemlíteni a már meglévő feszültséget a két súlypont közt, amit a már említett II.3-as szabálypont új szövege is nyilvánvalóvá tett az AnimeAddicts részéről, s mintegy nyilvánossá téve azt a fajta alapjaiban sem gerinces hozzáállást, amit tanúsítanak. Szintén a Tosho fórumán volt róla szó, hogy a bannerüket törölték a felhasználóik hozzászólásaiból és/vagy profiljáról, aminek már értesüléseim szerint meglett az első áldozata egy ismerős képében, kéthetes kitiltás formájában. Ugyanez volt korábban a szerverblogjukon a március eleji DDoS-támadásról szóló hír kapcsán, ahol a hozzászólásokat rendre törölték, majd le is tiltották mindegyik bejegyzés alatt. A hozzászólások többségében egy téma köré érkeztek: a feliratbázis megszüntetése miatti frusztráció, düh, harag és a hozzátartozó “jó kívánságok” (amiket éppoly nagy unott sóhajtással olvastam screenshotokon, mint azt, hogy már megint támadás alatt állnak – mert egyik móddal se értek egyet: a DDoS-sel alapból nem, a második olyan, mintha a földön fekvő szenvedőbe rúgnál párat, hogy neked jobb legyen, de nem neki). Bár volt pár kulturált hangvételű írás, azok is az enyészeté lettek. Az új szabálypont egy természetes önvédelmi mechanizmus, ellenben az érvényesítése meglehetősen félresikerült. Ahogy az elmúlt 1,5-2-2,5 évben minden az oldalon…
Végszóul: a korábbi súlypont önként felfeküdt a vérpadra és úgy várja a saját ítéletét, az új pedig születőben, formálódóban van. Az átmenet pedig nem egyszerű és nem zökkenőmentes. Vagyis tényleg olyan, mint egy esküvő, amin temetnek is és egy temetés, ami felett egy életre szóló dologgal kapcsolatban esküsznek. Morbid, jó szó nincs rá. Ami biztos, hogy személy szerint megkísérlem azt megtenni, vagyis folytatni, amit a múlt súlypontján elkezdtem: a közösség javára cselekedni, fejleszteni a lehetőségeit. Elvégre, immár lassan 5 éve erre tettem fogadalmat – még ha ehhez nem épp az egyszerű és a “kedves” utat is kell választanom – , és aminek a korábbi súlypont az említett elmúlt időszakban rendre keresztbe tett, hazavágva vele a kedvem, motivációm és tett kísérletet a leépítésemre. Én így érzem, hogy ezt csinálták, tették velem. Remélem az új helyen ettől nem kell tartanom.
Oszd meg másokkal is:

18 thoughts on “Közösségi körkép: egyszerre tartott esküvő és temetés

 1. Az AA lényegében seppukut követett el maga ellen a folyamatos basáskodásával és konokságával. Igazából nem lenne azzal baj, ha csak fansubként maradnának meg (vagy minek is nevezzem őket most), de amit a csapat tagjai csinálnak olyan személytelen, hogy néha elgondolkozom szeretik-e amit csinálnak vagy tényleg a hobbi átcsapott internetes istenkirályság kiépítésébe? Valahogy jobb szeretem hallani az adott csapat tagjainak véleményét egy-egy animéről, (elvégre ők dolgoznak vele órákon át) mint azt hogy „harr-harr új résszel ünnepeljük a hetet, sziasztok”. Nem akarok rosszat nekik, de kíváncsi vagyok ezzel a politikával meddig húzzák még. Elvégre ha csatlakoznak az IT adatbázisához ők is belépnek a „miliőbe” amitől mindig is szerettek volna többnek tűnni és itt nem tudják eltűntetni a többi csapatot, ha ugyanazt a projektet viszik.
  (Remélem azért még valaha visszatérnek a magyar fandomok, amik valamiért az utóbbi években nagyon eltünedeztek).

 2. Ricz, akadj már le rólunk, ennyire unatkozol? Nincs mit csinálnod? Hagyjatok már minket békén, ha már úgyis hanyatlóban vagyunk, mit számítunk még neked? VELED van bajunk és minden tevékenységeddel, és ami hozzád tapad, hozzád kötődik, azt nem toleráljuk, ezért „üldözzük” az Issho Toszódat. A háttérben már négy megkeresésünk volt különálló oldalaktól, és a teljes támogatásunkat élvezik, őket be fogjuk reklámozni, kirakjuk a bannerüket, de titeket soha a büdös életben nem fogunk elfogadni. És miért? MIATTAD! Mert megvetünk, te szánalmas kis pondró. Ennyit akartam hozzászólni, ezután megint a semmibe veszünk. Viszlát.

  1. Az igen. Nem semmi. Kibújt a szög zsákból vagy mi? Biztos nagyon savanyú lehet a szőlő amit ti permeteztetek savanyúra, ha ennyire kikeltél magadból. 🙂 Egyébként meg Innen is látszik az értelmi szintetek, jaj bocs én nem te vagyok, tehát: Innen is látszik az értelmi szinted. Ricz-et egy kalap alá veszed az Issho Tosho-val, holott ő csak reklám felelős kb az oldalon. Az igazi készítők/Adminok teljes mértékben korrektek és bár nem akarok a Ricz vs AA vitába befolyni, pláne, hogy nem tudok mindent mi miért történt semmi sem lehet ok arra, hogy egy ember miatt egy egész csapatot így lehordj, mintha te szartad volna a spanyol viaszt. Mindig elfelejtitek, hogy az AA nem önmagától lett az ami, hanem a közösség tette azzá, köztük Ricz is. Egyébként meg ti haraptátok meg azt a kezet ami nektek enni adott, most meg dúltok fúltok ha valaki kimeri mondani a véleményét, ami megjegyzem teljesen jogos. Ha képesek lettetek volna kompromisszumra és olyan pártatlan oldalt csinálni mint pl az Issho Tosho akkor most nem lenne ez. Mielőtt mást hibáztatsz nézz inkább magadba. IT-n legalább szólás szabadság van, ellenben nálatok meg sem lehet szólalni mert az van amit ti mondotok de ha valaki ellenvéleményt mond banoljátok vagy törlitek a kommentjét csak hogy ti ne tűnjetek fel rossz színben. De megsúgom csak azoknál jön be ez a propaganda akik nagyon újoncok és nem tudják kik is vagytok. Szánalmas hogy ennyire lesüllyedtetek. Az meg pláne hogy minden más oldalt reklámoztok de IT-t nem és ezt kizárólag azért mert Ricz-el rosszban vagytok. Pedig ti szajkóztátok anno a fasiszta nem kommentálható hírekben hogy bárki aki komolyan szándékozok átvenni a felirat gyűjtő részleget azt reklámozzátok és ti is feltöltötök. Persze már akkor sejtettem hogy ez is csak humbug és ámítás a sok fangirljeitek és fanboyotok felé akik még hisznek a mesében.

   De hadd tegyek már fel egy kérdést hátha még idetévedsz, bocs inkább kettőt:

   1. Szerinted meddig marad fenn a drága oldalatok miután hátba szúrtátok az egész Otaku Közösséget? Elvégre ők tartottak el titeket és nektek áll feljebb most is! azért nem semmi.

   2. Ha ennyire zavar Ricz véleménye minek jössz fel a blogjára olvasni a véleményét?

   Részemről ennyi. Már nem tudtok meglepni semmivel. Ez az Anime Trailer-es kezdeményezésetek is olyan átlátszó mint az üveg. Erősen próbálkoztok valamit kitalálni ami helyettesíteni tudja a feliratokat de megsúgom nem fog összejönni, mert a tagok 80%-a csak fansub infók miatt ment fel hozzátok, ez jól látszik abból is hogy a Fórumon kvázi kihalt az élet. 😉

   Na peace!

   1. Kuro, nem kívánom újranyitni a vitát, főleg hogy úgy indult, hogy a posztot helyzetelemzésnek szántam, amihez óhatatlanul az ember a múltba nyúl, és a jövőt a jelen ismeretei szerint mérlegeli (mivel a műfaj így kívánja meg). Persze, benne van a véleményem egy része is, amit viszont szükséges volt leírnom már, mert eddig kérésre nem tettem.

    Az első kérdésedre szerintem te is tudod a választ: az AA fennmarad, mint oldal ezután is, ellenben először részlegesen majd később szép lassacskán elveszti a központi szerepét. De mint oldal fenn fog maradni, csak ahogy az energiamegmaradás törvénye is tartja: „az energia nem vész el, csak átalakul”. Az AA is ilyen lesz, át fog alakulni sőt már most alakulóban van. A végkifejlet az a vezetőségi hozzáállástól, kommunikációtól függ. Mert lehet ostorozni mindenfélével őket, de azt el kell ismerni, hogy technikailag és a technikai döntések rendben vannak. A probléma inkább a HR-ben, a kommunikációban van.

    A második kérdésedre a választ pontosan magam se tudom, de különösebben nem is foglalkoztat, és maradjunk ennyiben.

  2. Ne haragudj Andusia, de ez a stílus egyszerűen elképesztő. Úgy kezelni valakit, mintha a s*ggedből húztad volna elő. Ezen egy ember miatt pedig egy általatok elutasított réteg összefogásának teljes pofán csapása és szidása…
   Biztos, hogy ezen arcotokat akarjátok ti mutatni a közönségetek felé? Mert bunkó stílussal igen hamar megbukhattok. Attól, mert személyes konfliktusotok van, lehet ezt még emberi hangon is közölni. Csak egy tipp.
   Remélem nem fogom pár óra múlva azt látni, hogy ki lettem tiltva…

 3. Sajnos bab nélkül nem tudsz bablevest főzni, ezt te is tudod. Egyébként is inkább az átmenetről, múlt és jövő szembesítésről írtam elsősorban, némi társadalomkritikával. Egyébként, ha annyira üldözitek a munkáimat, akkor az ismertetőktől, cikkektől, szócikkektől nyugodtan megszabadulhatnátok, és akkor már a néhai accom se „fertőzné” jelenlétével az oldalt. A megnyilvánulásoddal meg a magatokról alkotott eleve siralmas képet támasztjátok jobban alá – csak úgy megjegyzésként. A Toshóban benne van valamennyire a kezem (pl. a reklámozást alapvetően én viszem a hátamon), de nem eléggé ahhoz, hogy bélyegezendő legyen. A többihez nem fűzök hozzá semmit, ez a ti egyéni érzésetek.

  1. Aha, ezt a címet a tanszékünkön találtuk ki, mint új kaszt. Igazából Kratos módjára láncra tett vaskos, megerősített kódexekkel püfölő, csendet követelő olvasószolgálatos lett volna egy paródiafilmünkben, amit sajnos sose volt alkalmunk leforgatni. =D

   Amúgy az önlejáratás az ő dolguk, eddig elég szépen csinálják, és úgy, hogy ehhez cseppet sem kellek.

 4. Juj de csini kis blogocska lett. Bár ez a sablon valahonnan ismerős nekem. xD

  Na de félretéve a viccet, megtévesztő a cím, ezt már tegnap mondtam neked. Meg a többit is.
  Na de a kommentek… LOL. De tényleg. Andusia win. Ez van Ricz, genyó vagy, le lettél baszva. xD
  Ezen de jót röhögtem.
  „te szánalmas kis pondró”
  Juj, micsoda befenyítés. Sírok basszus. xD

  Btw végre egy megjegyezhető blognév.

  1. Lehet megtévesztő a cím, de (!) ha állítasz valami, illik alátámasztani, és ha körképet akarsz adni a jelen helyzetről, bele kell nyúlnod a múltba. Máskülönben nem ér az egész semmit.
   Hogy Andusia mit gondol, az meg tökre nem tud érdekelni. Le se kell őket lejáratni, megteszik maguktól, mint a mellékelt ábra is mutatja.

 5. „A KÖZÖSSÉG JAVÁRA CSELEKEDNI” – sok sikert, erőt, kitartást kívánok MINDENKINEK, aki tényleg komolyan veszi ezt és valóban e szerint cselekszik. Elsősorban persze Ricz-nek itt a blogján! Emelem poharam: Isten-Isten! Köszöntünk a WP-n!

  Igazság szerint először arra gondoltam, hogy valaki betrollkodott ide Andusia névvel, nem hittem a szememnek. És nézd meg Ricz: csak igaza lett az én címemnek is! Kiderül, hogy az IT-nak van négy ikre! Nem elég, hogy szegény IT küszködik a szülőcsatornában, még a kiéhezett sziámitesók fogják a lábait, miközben az AA lehet hogy szülésznőként már bemosakodott a császározáshoz! Idegfeszítően izgi! Jobb, mint egy F1-verseny! A „Toszó” még tetszett is, de a „megvetünk, te szánalmas kis pondró”… Mindenesetre ne vedd magadra Ricz, reméljük Andusiának (ha ő volt az) is jobb, hogy ezt kiírta magából. Az meg, hogy semmibe vesznek – ááá… Eddig is látható volt az AA-n hogy nagyon is figyelnek arra, hogy mi folyik körülöttük (és nem csak nálad). És ez helyes is és javukra írható – nem hülyék. A moderálás az utóbbi időben egyre inkább előnyére változott náluk, láttam az utóbbi időben olyan topicot AA-n, amit pár hónappal ezelőtt már rég zároltak volna, azután, hogy lett volna több moderátori felszólítás és törlés. Most pedig a tagok kibeszélhették magukat, nem lettek lefojtva a mondandók és indulatok, mint korábban. Persze a tagoktól érezhető volt, hogy még a korábbi AA-s gyakorlathoz vannak szokva, volt aki mondta is közben, hogy le kéne már zárni a topicot és a kommentelési lehetőséget. 🙂

  Uma: LOL
  De a cím az valóban erős – attól függetlenül, hogy ha a közösség érdekeit nézem, akkor az AA-gyakorlata valóban nagyon sokat ártott nagyon sok szempontból, így ha nem tudnak gyökeresen megváltozni (ugyan elkezdték – de nyilván mára már ha kérdeznek azt sem hiszem el, viszont ha mégis sikerül úgy le a kalappal), akkor lehet, hogy a valamilyen formában történő eltűnésük lenne üdvös. Nem tagadhatom, hogy némi sírhelyre vizelési vágyaimat már én is kimondtam ugyebár hangosan egyszer-kétszer – amitől érdekes mód drasztikusan csökkent a sírásási kényszerem. 😀

  1. „Mindenesetre ne vedd magadra…” – Nem vettem, hiszen ismerem őket, tudom, hogy fejben mennyire „eltévelyedettek” és nem mozognak a realitások talaján. Moderálásban egyébként nem mondanék érdemi változást, amíg a moderátortársaira szégyent hozó munkatársuk épp úgy moderál besegítésnek, valamint mondvacsinált kulimunkás kerül kiemelésre. Egy kis „gyeplőlazítástól” még nem változik semmi – a rendszer ugyanolyan rossz. Na jó, talán MaRtiN látás módja nem, őt a mai napig tisztelem is a korrektségéért – csak hát az elvi alapokban problémás szabályokat is be kell tartatni… Morgenáról meg nem nyilatkozom, mert talán még egy levelet se váltottunk/figyelmeztetett.

   „Eddig is látható volt az AA-n hogy nagyon is figyelnek arra, hogy mi folyik körülöttük…” – Kiemelten mindenre, ami számukra negatív fényt vet vagy vethet. Már nem azért, de többször feltettem a kérdést, de eddig érdekes mód mindenki megkerülte: „ha egy korábbi erős támogató fordul ellen, akkor biztos, hogy minden rendben van?” Nem olyanokra gondolok, mint CHmE vagy Zwill, akiket relatív könnyű megharagítani, hanem a türelmesekre. És ezek fogyatkoztak meg alaposan.

   „Nem tagadhatom, hogy némi sírhelyre vizelési vágyaimat már én is kimondtam ugyebár hangosan egyszer-kétszer – amitől érdekes mód drasztikusan csökkent a sírásási kényszerem.” – Most már én se, kipakoltam ott, ahol lehetett, visszafogás nélkül.

 6. „ha az ígéretükhöz híven a csapatoknak kell adminisztrálniuk a dolgokat, szabad kezet kapva […]”
  Itt van a lényeg, ha ez így működne (teljesen mindegy melyik oldalon valósul meg) akkor a fordító csapatok megtehetik, hogy 1,2,…,n héttel a saját oldalas közzététel után teszik be az archívumba a feliratot, így amíg aktuális, de mégis sürgősen kell valakinek ellátogathat a csapat oldalára (még urambocsá’ ki is lehetne tenni egy linket), egyébként meg minden megtalálható egy központi adatbázisban.
  A kecske is megmaradt, és a káposzta is jóllakott. 😛

 7. Amíg itt az emberek 80%-a azt mondja, hogy „nekem jó így (mert s*gghülye vagyok angolból, németből, japánról meg ne is beszéljünk)” vagy „nincs igényem egy nemzetközi szintű conra” és még sorolhatnám, addig itt nem fog történni semmi érdemleges. Életkor és színvonalszint összefüggéseket meg nem is merek felhozni. 😀 (HEY! Tisztelet a kivételnek!)

  Most a Z-generáció irányít mindent (Mondocon, Mangafan, AnimeAddicts… Maga az anime ipar stb.), én a magam 23 évével már fasorban sem vagyok, nem vagyok célcsoport, – és ami a legnagyobb baj – nem vagyok hülye, ezért nem is foglalkoznak velem (pedig egy ideális gazdasági vállalkozás esetében a meglevő fogyasztókra kellene összpontosítani). (Most ez nagyon gazdasági lett, de gondolom akik ezeket a sorokat olvassák, vannak olyan szellemi szinten, hogy értsék mire gondolok.)

  1. „pedig egy ideális gazdasági vállalkozás esetében a meglevő fogyasztókra kellene összpontosítani” – És kimondtad a lényeget, illetve új fogyasztókat megnyerni, tegyük hozzá. Plusz ugye vannak a fogyasztók közt vezetőbb jellegű egyének, akik ha kihullanak, elpártolnak a korábbi maradéktalan támogatástól, az mindig jelzi, hogy valami nagyon nm kóser és nem bennük (mint fogyasztókban) kéne a hibát keresni, hanem magában az előállítóban. A negatív kritika egy jelzés, hogy valami nem oké, de aki olyan merev szikla, hogy az idő viharos szelét nem tudja rugalmasan kezelni, megtörik.

   1. Mondjuk amit mondtam annak pont az a lényege, hogy a meglévő fogyasztókat sokkal könnyebb megtartani, mint újakra koncentrálni. Ezért nem is érdemes újakat bevonzani, mert ha a már meglévők a jó hírét terjesztik akkor nincs szükség arra hogy erősen az újakra koncentráljon az emberfia.

    Abban igazad van, hogy aki ilyen befásult és ostoba, hogy nem látja a fától az erdőt, az meg is érdemli, hogy lehúzza a rolót… Nem remélem, hogy bármely nagy animés oldallal/fórummal ez lesz, de esélyes ha nem váltanak marketingpolitikát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük