Windows 8 – Bukás várható?

Aki gyakran jár humoroldalakon, már biztos találkozott olyan poszttal, amikor a Windows kiadásokat „méltatták”. Egyeseknek talán érdekes mondat lesz a következő: „A Vista az XP sikerébe bukott bele, míg a 7-es a Vista bukásából profitált, akkor a 8-as a 7-es sikerébe fog belebukni.” És igen, a Microsoft háza táján bukta várható… legalábbis egyesek szerint.

Talán a legismertebb mondás az informatikai berkekben: a „Hiroshima ’45, Csernobil ’86, Windows ’95”. Most kacaghattak azok, akik még nem ismerték ezt a viccet, de van még egy jobb, ami már egy ideje foglalkoztatja az informatikusokat vagy a számítástechnika kedvelőit, valamint a Windows felhasználókat:

Szeretném nem elhinni, de sajnos ez már tapasztalat…
Az Intel elnök-vezérigazgatója, Otellini szerint az új operációs rendszer, amit október végén tervez a Microsoft kiadni, egy erős bugfeszt lesz (hibahalmaz). Augusztus óta használható egy stabil fejlesztői változat az érdeklődők számára egészen 2013 elejéig, viszont már most sok a gond vele, s elsősorban a felhasználói felület újraszabásában, alapokhoz való visszatérésére. Az óriáscég azonban visszautasítja a kijelentést, szerintük nem lesz probléma az új oprendszerrel.
A helyzetet kicsit bonyolítja, hogy a Microsoftnak most kulcsfontosságú, hogy belépjen a piacra a Windows 8-as támogatású laptopokkal, táblagépekkel és egyéb hibrid kütyükkel, mielőtt elérkezik a karácsony. Elsősorban üzleti érdek, a nagy bevásárlások miatt, amit sokan rendszerint az utolsó pillanatokra hagynak. Másodsorban egy kritikusabb pont, mondhatni a Microsoft egyik Achilles-ina a piacon: a többéves lemaradás az Apple-höz képest a mobil eszközök terén.
Az operációs rendszer egyik nagy probléma a csempés megjelenés, a túlstilizált, minimalista megjelenés, amit egyébként már a Microsoft és az MSN honlapján is megfigyelhetünk. S várhatóak a Microsoft tulajdonában lévő programok is megsínylik, mint amilyen a Skype is immár. S mi a gond a csempés megjelenéssel is igazából? Nos elsősorban átstrukturáltságot hoz magával, így a korábban megszokott menüpontjaink nem feltétlenül lesznek ott, ahol megszoktuk. Ez a legkisebb probléma: a Windows 8-at eredendően érintőképernyős eszközökre tervezték, így alkalmatlanná válik az érintőképernyős asztali számítógépek (desktopok) számára. Ezzel a desktop ledegradálódik kissé a tabletek szintjére, ugyanolyan drága játékszerré téve a gépeket, mint az Apple Computer Mac-jei. A PC-s felhasználói élmény pedig az első Windows (az 1.0-ás) szintjére süllyed, csak már modern környezetben.
Az igazi kérdés, hogy valóban sokan fognak csuklani a Microsoftos programozók édesanyjai közül, és ezzel együtt a Windows 8 desktopra bukás lesz, vagy mégis képes lesz a Windows 1.0 akkori teljeseítményét hozni? Mert nagyon sokban hasonlít a két program elgondolása…
Tegye fel a kezét, akinek beugrott az Alvin és a Mókusok Vissza a kőkorszakba c. száma!
…és ezek után, hogy félkészen jelenik meg, már nem is olyan nagy kunszt. Ám vannak olyan konstrukciók, amiknek hibáit nem lehet Service Packekkel orvosolni (mint a Vista esetében is volt a memória igénylésre: a mindenkori memória felét megkívánta vagy az ATi/nVidia kártyák eszközillesztő támogatási problémái az első hónapokban).
Forrás:
Oszd meg másokkal is:

One thought on “Windows 8 – Bukás várható?

  1. Ricz, túl kritikus vagy, jó lesz ez! *trollface.jpg*

    Mondjuk a másik utálatos pontját kihagytad, a felhőt, ne mondják már nekem, hogyha az adataim egy olyan szerveren vannak, ami isten tudja hol van, biztonságosabb, mintha csak egy gépen lenne (mármint feltörés szempontjából). Ezenkívül nem bízom a Mikrofos adatkezelési szokásaiban…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük