Anime kérdőív

Szívesen olvasgatom Péter blogját, már egy ideje olvasgatok vissza is. Így találtam rá egy olyan posztra, amihez eddig nem sok érdeklődés fűzött. Gondolkodtam, osztottam-szoroztam (már ami és amennyire a gyér matek tudásommal/készségemel lehetséges), s úgy döntöttem én is összeütöm a sajátom. A Neoton Familia annak idején azt énekelte, hogy „220 felett”… hát, valaki számolja ki nekem, hányszor 220 az 1500, mert már annyi animéhez volt szerencsém, avagy szerencsétlenségem.

1. Válassz ki a kedvenc animéid közül ötöt, tetszőleges sorrendben, majd válaszolj a velük kapcsolatos kérdésekre:
– Yosuga no Sora
– Bungaku Shoujo: Memoire
– Angel Beats!
– Chouyaku Hyakunin Isshu: Uta Koi.
– Galaxy Express 999

2. Ki a kedvenc karaktered a #2-ból?
Bármilyen meglepő, nem Amano Tooko, hanem Asakura Miu. Valahol a gyerekkora azonos volt az enyémmel, pszichésen bennem is jelen vannak az ő problémái, mint az elfojtott agresszió, a zavaros családi háttér, túlzott ragaszkodás, örökös alkotási vágy (akkor is, ha nincs semmi ihlet). Szóval vele könnyebben bírtam azonosulni.

3. Ki a legkevésbé szimpatikus karakter az #1-ből?
Nagyon sok karakterrel nem operál a sorozat, mindenki más fénybe került egy-egy fejezetben. Inkább a mellékszereplők közül volt olyan, akit nem kedveltem, ez pedig Amatsume Akira anyja, aki egyszer tűnt fel, akkor se jó fényben.

4. #4-ből melyik a kedvenc epizódod?
Elég epizódikus mű, de leginkább a harmadik, Munesada (a későbbi Henjo szerzetes) története.

5. #5-ből melyik a kedvenc szezonod?
Elég szerte ágazó mű, sok melléksztori, alternatív sorozat/OVA van, így nehéz olykor kiigazodni, s még nem láttam mindet, többek közt ezt a sorozatot se végig. De eddig az elősztori, a Maetel Legend tetszik a leginkább.

6. #3-ból a kedvenc karakter-kapcsolatod?
Az Otonashi-Kanade páros. Az a végződés… ;_;

7. #2-ből ki a legkevésbé szimpatikus páros[ítás]?
Miu és Konoha. Az egyetlen komolyabb kapcsolat köztük, szerencsételn srácon az a csaj csak rúgni tud (legalábbis az animében, a könyvekben folytatódik a sztori és más irányt vesznek a dolgok)…

8. #3-nak hogyan sikerült felkeltenie a figyelmedet?
Sok jót hallottam/olvastam róla. Egyszerűen ennyi.

9. #4-ből ki a kedvenc seiyuu-d/szereped?
Ejj, ez nehéz kérdés, de minden bizonnyal Ariwara no Narihira. Aki nézi/látta a részeit, jeleneteit, az tudja is miért.

10. #1, #2 és #5 közül melyiket kedveled a legjobban?
A top 5 listámat állítottam fel, így nehéz dönteni, mert a helyezések baromi szorosak. Mindegyiknek van jó és rossz oldala. De akkor már a Yosuga no Sora, arról egy szuszra írtam 3 oldalnyi újságcikket.

11. #4-ből melyik karakter lennél, ha bármelyiket választhatnád?
Munesada, a későbbi Henjo szerzetes. Narihirán gondolkodtam még, de akkor elkönyvelnétek nőbolondnak 😀

12. #3 és #4 crossoverben működne?
Egyértelműen nem.

13. Összességében véve melyik karaktergárdája a jobb: #3 vagy #5?
Angel Beats! nyert ebben. A GE999 inkább több tragikus mellékszereplőből áll, pár főbb karakterrel, míg az Angel Beats!-ben mindenkinek megvan a maga targédiája, de például egy jelenetsor kellett ahhoz, hogy konkrét szereplőkről meg is változzon a véleményem. Leijinél egyszerűbb, s sokszor előre látható a rossznak tűnő karakterek motivációja, a gonoszok meg mint Jókai démoni szereplői.

14. Melyiknek jobb az OST-je: #2-nek vagy #4-nek?
Uta Koi. A Bungaku Shoujo OST-je kellemes, de nem hallgattam közel se annyiszor örömmel, mint az Uta Koi-ét.

15. Mikor néztél először animét, és melyik volt az?
1994-ig emlékszem vissza, de inkább ’95, az tisztább emlékeimben. Persze akkor nem tudtam mi fán terem is az anime. De ilyenek voltak: Időlovasok, A kék madár, Pandamaci kalandjai, A kis hableány.

16. Mikor kezdtél el animéket letölteni, és melyik volt az első sorozat, amit ennek révén néztél meg?
2007-ben, mikor haver DVD-s fakkját már felemésztettem. És asszem az Elfen Lied pont.

17. Nagyjából hány címet néztél végig eddig?
1501 jelenleg az állás, több függővel, aktívval, dobottal. MAL-on, AniDB-n és AA-n egyaránt vezetem.

18. El tudod képzelni magadról azt, hogy tíz év múlva is nézel majd animéket?
Nem tudom. Sok még a régi és a jóféle anyag. Van olyan is, amit szívesen le is fordítanék, vagy dolgoznék rajta. A jövő meg képlékeny. Lehet, hogy holnap elb*sz egy kamion, akkor meg aztán fújhatom a terveimet…

19. Milyen a mostani top 10-es listád?
Jó szoros xD Nem szeretem azokat rangsorolni, így csak ömlesztve:
Yosuga no Sora, Chouyaku Hyakunin Isshu: Uta Koi., Angel Beats!, Galaxy Express 999, Bungaku Shoujo: Memoire, Farewell to Space Battleship Yamato, Gosick, Love Hina, Usagi Drop.

Kicsit bővebben fent van még: GitS, NGE, Erementar Gerad, Utawarerumono, Aoi Bungaku Series, Queen Emeraldas, Harlock kapitány, Kowarekake no Orgel.

20. Shoujo vagy shounen?
Inkább shounen, a shoujo néha kicsit sok…

21. Melyiket preferálod jobban: felirat, szinkron, vagy felirat nélküli eredeti nyelven (raw)?
Gyakorlatilag bárhogy megnézem, ahogy éppen elérhető (ha kell kínai hanggal/felirattal is). De akkor szigorúan angol felirattal és japán szinkronnal. Magyar szinkronnal nosztalgiázom, magyar feliratot meg nem igazán használok a nézéshez kevés kivétellel.

22. Folytatólagos vagy epizodikus történet?
Animefüggő. Epizodikusan is elő lehet adni egy komoly művet (pl. Rumiko Takahashi Anthology, Utakoi), de ez inkább poénkodós sorozatok, vígjátékok jellemzőjének tartom. De ha választani kell, akkor egy jól felépített folytatólagos sztori.

23. Milyen hosszú a számodra az ideális sorozat?
Sztorifüggő. Van, amihez elég 6-13 rész, máshoz meg az 50 se lenne elég. A fillereket meg baromira rühellem.

24. Melyik a kedvenc műfajod?
Dráma, romantika, bármily meglepő, de a MALgraph szerint ez a kettő a stabil, után jön a természetfeletti és a sci-fi. Személy szerint inkább a seinen. =)

25. Melyik volt azaz év, amit a legjobbnak tartasz az animék felhozatala terén?
Inkább intervallumot mondok, 1970-2004. Azóta elvétve vannak jók, de azóta elkommerszesedett.

26. Egyszerre hány címet szoktál nézni általában?
Változó szám: volt, hogy 30-at is néztem, de volt, hogy 14-et. Általában hangulatom diktálja mit nézzek. Lehet valamibe belenézek és egyből le is tolom 13 részét…

27. Egy nap átlagosan hány epizódot nézel meg?
Elég változó. Volt arra precedens, hogy két évadot toltam le egy nap (52 résznyi Code Geass), de olyan is volt, hogy egy egész 13 részes sorozattal egy éjszaka alatt végeztem (legutoljára Maou Dante), de az is volt, hogy 26 részt toltam le egy huzamra (legutoljára Devilman Lady). De inkább 7-8-at mondok, az a tuti, noha van, hogy napokig 1 részt se nézek meg.

28. Van-e kedvenc openinged és endinget, és ha igen melyek azok?
Vannak, amelyek tetszenek, ezeket megszoktam nézni, egyébként átugrom. Kedvenc OP-ra ott a Gosick, a Yosuga no Sora, Utakoi, Space Battleship Yamato, Galaxy Express 999, s a legutóbbit, amit riszálva néztem végig (nem vicc!) a Strike Witches. Endingekből: Fate/Zero első évada, Galaxy Express 999, Space Battleship Yamato. Ezen kívül van még sok, ami tetszett, de most csak ezeket emelném ki.

Aham, amúgy igen, nálam a zene a döntő, nem a képsor… Az csak a barack a túrótortán.

29. Sorold fel a három kedvenc férfi és női szereplődet.
Nem sok ez a három? Vagy három-három? Na jó, elég lesz 3 is…
A férfiak közül Phantom F. Harlock, míg a női karakterek közül Kotobuki Nanase, Kasuga Ayumu (Osaka-san).

30. Kit tartasz a legaranyosabb szereplőnek?
Valami cuki-muki moeblob karaktert? Akinek nem lőném szét a fejét sörétessel? Nincs… vagy de… Francesca Lucchini. De ő is csak azért, mert inkább akaratlanul is bajkeverő és nem a cukiságával hódít, hanem azzal, amit leművel („bugyitolvajlás”, „juszt is megvédem Rómát!” stb.)

31. Kit tartasz a legidegesítőbb szereplőnek?
Nagy egyetértésben Péterrel és ismerősével, Dodgers-zel: Suzumiya Haruhi. Küllemre jól néz ki meg minden, de jellemre/személyiségre tipikusan egy átcímkézett rohadt mandarin. Olyat meg köszönöm, pakoltam eleget 6 éve a helyi Tescóban a darálóba… És nem, nem úgy pakoltam… Perverz banda…

32. Van kedvenc párod?
Bármilyen fura is: nincs. A romantikus műfaj annyira nem kenyerem, mint a MALgraph előadja, mint elemet szeretem a történetben, de a tiszta romantikától rosszul vagyok. A Rómeó és Júliát is a sarokba hajítottam, mikor egyik lapról a másikra vastagon lenyálazott…

33. A főszereplőt, vagy a mellékszereplőket kedveled inkább?
Legyen kidolgozva a személye, s akkor mindegy. Van fő- és mellékszereplő is a kedvenc listámon, sacper egyenlő arányban.

34. Férfi vagy női szereplőket tartasz érdemesebbnek a főszereplő posztjára?
Tökre nyolc. Van recept, ami működik mindkettővel, míg más csak az egyikkel. Ezen felül sok függ az animén és a karakteren egyaránt.

35. Yanderéket vagy inkább a tsunderéket látod szívesebben?
Mindkettőt lehet túlzásba vinni, mint a yanderéknél Yuuno karakterét a Mirai Nikkiben, néha sok volt abból a csajból (de a főszereplő tökefogyott srácból is!). Tsunderéknél meg talán az a recept, ami nálam beválik, az a Gosick formula. Vagyis egy fejlődőképes tsundere (a yanderéket hagyjuk, azok annak örülnek, ha ölhetnek)…

36. Kisebb vagy nagyobb szereplőgárdát tartasz célszerűnek?
A mű volumenétől függ. A Galaxy Express 999-ben például a temérdek mellékszereplőt szeretem, mindegyikük saját történettel, s nem csak a főszereplőkön van a hangsúly, hanem a világon is. Egy zártabb területen játszódó műnél értelemszerűen jobban szeretem a főbb (és nem fő) szereplőket csak (mint az Angel Beats!).

37. Hány DVD és manga van a birtokodban?
Összesen közel 100 vagy több. A Hetáliát vettem, megvettem az Élni mangát, az Árnybírót és a Dominiont. DVD-kből a Trigunt, Bújj bújj szellemet, a Ghibli-filmeket, a Full Metal Panic-ot és a Fumoffut, pár filmet, a Devil May Cry-t, Death note-ot (ezt levásárolhatósban), az Inuyasha filmeket stb. De újabban angol nyelvű light noveleket veszek, mint a Spice and Wolf és a Book Girl (Bungaku Shoujo).

38. Mennyi animén alapuló figurát vettél eddig?
2 darab van a lakásban: egy számomra ismeretlen animéből (de lehet original) szalmakalapos, lenge nyári egyberuhás lányka, illetve anyámnál Karin mester a Dragon Ball-ból.

39. Van-e jelenleg animén alapuló konzolos vagy PC-s játék a birtokodban?
Konzolos: Sengoku Basara 2, Fate/Unlimited Codes, Melty Blood Actress Again, Fate/Stay Night Realta Nua.
PC-s: egy valag VN, Touhou-játékok, UtaWarriors, Crucis Fatal/Fake, Melty Blood Act Cadenza és az Actress Again átportolt változata.

40. Cosplayeltél-e már valaha, és ha igen minek öltöztél be?
Goth loli voltam a 2012-es tavaszi conon, pár embert sikerült behúznom a csőbe, átverni. Ők meglepődtek, néztek, mint borjú az új kapura, én pedig jót röhögtem rajtuk magamban akkor és utólag egyaránt. =D S akkor elmondhatom ezzel, megcsináltam mindent az életben, amit csak férfiember tehet meg…

Mostani conra Harlock kapitány van betervezve. A múltkor morogtam, hogy nem valami váéltozatos a hazai CP-s felhozatal, egysíkú, egyhangú… na meg mikor a lány szoknyája alatt a bakancsig mintha egy kuvasz lenne a lábán… ááááá… Inkább színesítem, amíg le nem sz*rom a conra járást (a következő tavaszi után).

41. Hajlandó lennél-e pénzt áldozni animéken alapuló termékek vásárlására?
Legyen olyan az ára, meg az értéke is a dolognak. Egy csomót megbántam, hogy megvettem, de valami életet megpróbálok én is kicsit lehelni ebbe a döglődő piacba. Egyébként nem nagyon.

42. Melyik műfaj áll tőled a legtávolabb?
Moe. Aki ismer, az tudja, hogy amit láttam yaoi (igen, voltam olyan bátor, hogy párat megnéztem) még az is jobban végzett, mint a K-On! vagy az AKB0048. Ezen felül a slice of life-ra is kényes vagyok.

43. Melyik anime volt a legnagyobb csalódás?
Volt sok. A Lucky Star humorát például nem bírtam értékelni, a K-On! se volt olyan jó, mint amilyennek feltupírozták. A C3 már nézésekor is istentelenül gyér volt. Az év csalódása (2012) nekem a Gyo című OVA volt. S hogy hentai-t is mondjak: Kangoku Senkan, de az minden mennyiségben. Érdekesen hangzó háttérsztori, decens, hozzá illő grafika és… *kihányja a tegnapi reggelit is*

44. Melyik volt a legkellemesebb csalódás?
Ööö… az utóbbi időben a Sankarea volt ilyen, attól nem sokat vártam. Sokat nem is nyújtott, de megbírt annyira fogni, hogy hétről hétre várjam. Illetve a Maou Dante volt ilyen, a 3 kötetnyi eredeti mangát ismertem csak, s tovább fűzték az alapján, kicsit újragondolták és utána „wow” volt elsőre, egyszerre.

45. Melyik volt a leghosszabb anime, amit eddig végignéztél?
Én szinte tudtam, mert csak egy animét néztem, ami 300+ epizódos: Bleach. Ezt követi a DBZ és a Pokémon és a Yu-Gi-Oh!.

46. Régi vagy új animéket nézel inkább?
Régit! 2005 előttieket pontosabban. Gyakran sokkal jobbak és ötletesebbek, élvezetesebbek, mint ezek az új vackok.

47. Szereted a feldolgozásokat, adaptációkat?
Egy feldolgozást szinte csak elrontani lehet. Vannak kivételek, de az általános tapasztalatom az, hogy az esetek 90%-ában elkúrják istenesen. Főként a VN-adaptációkat. A többiből inkább elvenni szokásuk…

48. Szereted a remake-ket?
Sok esetben félek a dologtól. A Yamato 2199 esetében s féltem, de most a 6. részig úgy látom még jót is tett neki. Más remake nem igen van, vagy nem emlékszem, amit láttam volna. Inkább reboot, amit észreveszek vagy az alternatív történetmesélést…

49. Milyen gyakorisággal szoktál újranézni egy animét?
Nagyon, nagyon, nagyon keveset. A réges-rég látottakat szoktam egyedül.

50. Mekkora fontossággal bír számodra egy anime grafikája?
Egy átlagosabb, komolyabb sorozatnál elvárom a korszínvonalat, de vannak, amiknél ezt nem lehet elmondani a különleges megvalósítás miatt, mint a művész- vagy kísérleti filmek, vagy az eredeti ábrázolás mód, már amennyiben adaptációról beszélünk. Az újabbaknál az őrültségbe belefér egy kis riszeroggyantság.

51. Van-e olyan stílus, amelyet annak idején nem kedveltél, aztán mégis megszeretted?
Ilyenem nincs.

52. Van-e olyan stílus, amelyet annak idején kedveltél, de ma már nem?
Shounen fight. Túl sok a duma, kevés a szex… Ja, ez a hentai-ra igaz… Hoppá… ^^”

53. Volt már olyan anime, amelyik az elején kellemes csalódásnak tűnt, de a végén rájöttél, hogy mégsem olyan jó?
Elég sok. De most hirtelen a Steins;Gate jut eszembe, de lehet annál az angol feliratválasztás nem volt olyan jó, így újranézem magyarul. Akkor lehet felfogom a lényeget. Illetve a Magica Madoka, Yuru Yuri, Nyan Koi! volt hasonló cipőben. A végére pedig a Legend of Black Heaven is kicsit leeresztett.

54. Volt már olyan anime, amelyik az elején csalódásnak tűnt, de a végén rájöttél, hogy mégsem olyan rossz?
Egy felkúszóra se emlékszem, ettől függetlenül előfordulhatott ilyen.

Oszd meg másokkal is:

6 thoughts on “Anime kérdőív

 1. Az igen… azt hittem elírtál egy 0-át, de úgy tűnik mégse. =D Ennyi Japán szennyet szerintem én egész életem alatt se tudnák magamba fogadni.

  Viszont megleptél… végre valaki, aki nem kiáltotta ki a Stejkaput minden idők legjobb animéjének, se azt a pingvines faszságot legjobb komédiának. =)

 2. A Stejkapuval teszek majd egy újabb próbát, utána meglátom, hogy
  a) elvesztem-e a fonalat,
  b) szétrobban az agyam az információmátrixtól,
  c) ugyanazzal a megjegyzéssel lezárul.

  A Pingvines meg… Csak lestem, hogy WTF. A lengyel barátom annyit mondott rá, hogy „átlagos, nagyon Utena-utód akart lenni”. Így egyelőre hanyagolom a minden ároni lezárását.

  Voltak átvirrasztott éjszakáim (húú, de még mennyi =D), akkor szoktam nagyon aktív lenni. Mondjuk ez az 1500 java rövidfilm, mozifilm, OVA, special vagy hentai – így annyira már nem is sok. Viszont 1907-től kezdve minden évtizedből vannak címek, amikhez leltem videót, akár a YouTube-on is.

 3. Egyszer lehet összehozok majd róla egy bejegyzést, miért is 6/10 nálam, de ahhoz még erőt kell gyűjtenem. =) Az anime egyébként annyira nem rossz, inkább iszonyatosan túlértékelt, és leginkább ez zavar vele kapcsolatban.

  Most érted, nehogy már egy időutazós story legyen már a „scifi csúcsa”. =D

  Utena… na az a másik jómadár, amit sose fogok megérteni. Ennél is az baszott fel rendre, hogy a fanok olyanokat beszéltek, hogy itt bizony mindennek „szimbolikus jelentése van” a tornyok számától kezdve egészen addig, hogy ki-hol ül… =/

 4. Az Utenáról (és az EVÁról) Dobay Ádám szokott előadást tartani olykor más filmekkel, animékkel kapcsolatban is, főként szimbológiai szempontból. A két említettet hallgattam meg tőle részleteiben, illetve A könyvek hercegét az egyik conon. Az Utenát annyira nem vágtam, de a hozzámagyarázott szerepcserés támadás (hogy a királylány nem várja a herceget, inkább maga lesz a herceg meg blabla) az voltaképp egy modern társadalomkritika. Én meg ülök és annyival konstatálom: „Aha.” Hiszen még nem láttam, csak tervben van. Az EVÁnál egy szimbolikus felnőtté válást mesélt, ahol az angyalok a problémák, amikkel szembe kell nézni. Többet is mondott, de csak ez maradt meg, de ezt se fejtette akkor ki időhiány miatt. Volt talán egy órája, s kicsit késve is kezdtünk neki…

  Egy időutazós sztori, mint „sci-fi csúcs”… Hát, a Vissza a jövőbe-trilógia is inkább kalandnak jobban feküdne xD De hirtelen egy sci-fit se tudnék mondani csúcsnak, mindnek megvannak a hibái, legyen az Az űrodüsszeia vagy a Mátrix, hogy két felkapottabb, ismertebb címet mondjak.

 5. Dobay… én ezt a gyereket már régen se értettem, azokat meg még kevésbé, akik képesek őt hallgatni, sőt fizetni érte. =/ Még emlékszem, anno volt egy indexes videó, és felvették, ahogy épp azt magyarázta (mit magyarázta, szájba rágta) a Totoro-ról, amit ott láttunk. =/ Egyáltalán nem olyan volt az egész, mint egy „tudományos” előadás, hanem mint ha épp a kisegítő iskola legretardáltabb osztályában tartanának mesedélutánt, szociálisan visszamaradott gyerkőcöknek.

  Na most oké, hogy a sok 12-15 éves ninja májszter között biztos akadt pár olyan, szobahőmérséklet körüli IQ-val megáldott egyén, akiknek tényleg szükségük volt arra, hogy külön elmagyarázzák nekik, de ültek ám ott 20-30 évesek is, szép számmal. =/

  Az Utena egyébként nem több, mint egy idealizált, feminista riposzt a „férfivilág” ellen, amit az animében erős leszbikus áthalással turbóztak fel. Az egész annyiról szól, hogy van egy csaj, aki meg akarja mutatni annak a „gonosz, hím soviniszta világnak”, hogy belőle bizony jobb, igazságosabb herceg/lovag lesz, mint bármelyik férfiból. Mivel pedig őkelme egy plotdevice, ezért az anime világa az ő igényeihez fog idomulni. Ehhez nem kell zseninek lenni, se Dobay féle suckértőktől leckét venni, elég ha az ember élt már kicsit, és érti azt, amit lát. =)

 6. Na igen, a stílusa tud olyan lenni az előadás tekintetében, hogy „uhh”. De mondjuk sajnos a 20-30 évesek közt is vannak „szobahőmérséklet körüli IQ-val” bírók… De mondjuk nekem úgy humbug a filmszimbológia, ahogy van. Elég csak az Angel's Egg-re gondolni, amiről írtam is. Ugyan a bejegyzésben „hangosan” nem is mondtam ki, de végigolvasva ott van az a háttérszólam, hogy „És ennek meg mi értelme volt ebben a felosztásban?!”. De nem tartom magam okosabbnak, mint azok aki mást láttak abban. Mert hát nincs az a pokolbéli vagy égbéli lakó entitás, aki rábírna venni, hogy nézzem meg azt még egyszer. Egyszer elég volt belőle…

  Ezt az Utenát is időszerű lenne megnéznem, ha már ennyiszer felemlegetjük illetve felemlegetik. A régiek tekintetében sok az elmaradásom még: pl. a TTGL sincs még a listámon a tervezetten kívül. Most meg ahogy sűrűsbödnek a napok, dolgok, egyre kevesebb is lesz rájuk az idő…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük