Aratnak az észkombájnok

Valahogy megszokhattuk már, hogy Magyarországon nincs olyan nemzeti ünnep, ami ne torkollna politikai csatározásba. Ez hatványozottan igaz, ha épp választási év van. Az értelmesebb ember ilyenkor akár a tenyerét is az arcához varrhatná, mivel olyan gyakran fogja elvenni onnan, köszönhetően a záporozó híreknek. Most talán az önmagát „békésnek, a szólásszabadságot tiszteletben tartónak” valló csoportosulás ér meg pár (keresetlen) szót: mivel ezek tiltanak mindenkit, törlik a hozzászólásaikat, aki nem azon a véleményen van és úgy, mint ők. Gyakorlatilag ez nem sok újdonságot tartalmaz magában, de a kijelentéseik már aranyat érő hülyeségek.

 

Nem fogok politikai propagandába belemenni, de azért érdemes tisztán látni a dolgokat: a sokat áldott narancsszínű pártunk, a Fidesz, ami magát jobboldalinak vallja, a hazafias jelleget 2006-tól kezdte el magára ölteni, mint az akkor begyűrűző új hullám keretében. Új hullám, mivel a patrióta, hazafias érzések már a nemzeti rock egyre nagyobb terjedése végett is jobban érintette a fiatalságot, mint frissen megnyerhető új bázist. Korábban, 1990-től kezdve a párt konkrétan nem is tett egyebet, mint ezt: mindig az aktuális új hullámot igyekezett meglovagolni és arra alapozni az énképét. Vagyis joggal mondható el a Fideszről, hogy populista, önálló, sajátos eszmeisége nincs, csupán a párt érdeke.

A hazai patkó ebben a tekintetben egyébként is érdekes: a szocialistáink inkább liberálisok, a jobboldalunk sokkal inkább a társadalomra építkező, azaz szocialista nézeteket vallják a klasszikus értelmezésben. apropó, jobboldal: itt jön igazából képbe az imént említett csoport igazából. „Szavazz a Jobbik ellen” – ez a nevük, és a „tábor” tagjai egy nagy ordenáré hibát követnek el: a Jobbikot magát mint náci pártnak nevezik.
Aki egy kicsit is nyitott szemmel jár, vagy figyeli a közéleti híreket, az már tudja, hogy megvan a mi náci pártunk, a görög Arany Hajnal mintájára elkeresztelt Magyar Hajnal szerepében, aminek politikai programja elég erősen idézi egy kocsmai beszélgetés színvonalát az 5. korsó sör után. Szimbólumrendszerében is sokkal közelebb áll, mint az egyszerűen nemzeti színekkel és az apostoli kereszttel operáló Jobbik. De lehet mocskolódni, hogy a Jobbik is kirekesztő, zsidógyűlölő vagy cigányellenes, csak épp nem igaz. Miért is? Talán kevesen tudják azok, akik nem kötődnek a párthoz, hogy bizony, van köztük zsidó és zsidó származású is bőven. A tartózkodásuk egyetlen alapfeltétele, hogy ezt be is kell vallani, el kell ismerni. Ha részben, vagy dédszülői szinten is, de el kell – más különben kiutálnak a hazugságért és kiraknak, mint ahogy az volt Szegedi Csanáddal, aki mesterségesen keltett lejárató hisztériát azon okból, mert ő korábban letagadta egyik zsidó felmenőjét. Most külföldön osztja az igét és a hamis szólamokat. Ugyanakkor a Jobbik tagjai közül rengetegen elismerik, hogy a zsidóság és a cigányság soraiban sokan kifogásolhatatlanul élnek. Ilyen zsidót és cigányt (bocsánat, romát – mert én megadom feléjük a tiszteletet, hogy ki akarnak törni és tenni a sztereotípia ellen) ismerek személyesen is.
Csak ugye bár, nem ők a hangos többség, gondolok itt az MSZP által felkarolt Balog Artúrra, talán a közélet egyik legnagyobb ámokfutójára, aki eddig rendre csak az indulatokat volt képes gerjeszteni. Illetve a média sem ezekről az emberekről szól elsősorban, hanem a mélyszegénységben élőkről, akik közül többen megélhetési bűnözést kénytelenek folytatni. Rengeteg pénz és programterv úszott már el ezek felett, de a helyzetük sosem változott, vélhetően nem véletlenül, de ez megint csak érdek. És nem a hazai cigányság érdeke, sajnos.
Érdemes-e cigánybűnözésről beszélni, amit rendre a Jobbik fejéhez vágnak? Nos, igen, mert van, de nem keverendő össze azzal, amit megélhetési bűnözésnek tekintünk. Elég csak Olaszliszkára gondolni, sokan felháborodtak az ítélet enyhe mivoltán akkoriban. Én most jobb kérdést szánok ezzel a témával kapcsolatban: tudjuk-e mi lett a két gyermekkel, akik végignézték apjuk meglincselését? Nem. Másik kérdés: pár éve cigányok halálosan megkéseltek Debrecenben egy 18 éves fiatalt. Említette a sajtó? Nem, csak pár internetes felület szólt róla. Persze a szintén pár évvel ezelőtti balhé, amibe a Sztojka család belekeveredett, illetve a veszprémi kézilabdások, többek közt Marian Cozma halálra késelésével tele volt a sajtó. Aztán derülgettek ki a dolgok és mint kiderült a „bodzázók” se voltak valami tiszták. Az ilyeneket lehet cigánybűnözésnek venni, mert lényegében pont arról szól, amiről a sajtó nem beszél: azt leközli, ha cigányt bántalmaznak a magyarok, de hogy magyart (vagy bárki mást, aki bőrszín szerint fehér) bántalmaznak a cigányok, arról hallgat. És akkor kérdezik sokan, miért vannak annyian a cigányok ellen? A válasz pedig ezért: az egyenlőtlen tájékoztatás és a kormányzati segélyprogramok sorozatos hasztalansága miatt.
Lépjünk egy újabb kérdésre a zsidók végett. Sokan hallhattak Solymosi Eszter történetéről, ami elég kirakatper volt. Lényegében a kislány meggyilkolását a zsidóságra hárították Tiszaeszlár környékén az 1880-as években. sok mindent mondtak, rebesgettek az akkori parasztok, azonban A puszták népe regény óta tudjuk, hogy az akkori falvak az Alföldön eléggé elszigeteltek voltak egymástól, napos járóföldekre is akár és a hírekre két dolog volt jellemző: lassan terjedtek és könnyen torzultak. Lényegében a vérvád, amit az akkori zsidóságra hárítottak, hamis volt. Mégis él a nemzeties tudatúakban ennek az ellenkezője, ahogy azok a sztereotípiák, amiket igazából a nácik hangoztattak és általuk vált széles körben ismertté, holott az korábban is megvolt az askenázi zsidósággal szemben.A legjobb példa a művek közül a Hegedűs a háztetőn, ami az oroszoknál játszódik. A kommunisták is éppúgy üldözték és irtották a zsidóságot, mint azt állítólagosan tették a nácik (eleinte legalábbis állítólagosan, a háború vége felé már ténylegesen is).
Visszatérve a hosszas kerülő után az elején említett táborhoz, nem meglepő, hogy hangos észkombájnok sokasága próbál aratni valamit.

Szólásszabadság, ez itt Magyarország. Neked itt most kurvára nincs helyed!

Konkrétan ezt kapta a fejéhez az egyik ismerősöm. Ő hívta fel a figyelmem rájuk és azon lépésükre, ami kiváltotta ezt a posztot. Az ő írása kellően kulturált hangnemű és stílusú volt, hasonlóan a fentebb írtakhoz átlagban, mégis letiltották. Mert a véleménye nem egyezett az övékkel. Teljesen világos az önellentmondás, hogy a demokrácia védelmében kirekesztőek, tiltásokkal élők: vagyis nem tesznek semmit se másként, mint azok, akik ellen vádaskodva szólalnak fel. Ez a fajta önellentmondás pedig rendre visszatér, legjavában, minden oldalról.

Én még így is azt mondom, hogy unatkozó tömeg, akiknek jobb dolga nincsen, csak a csőlátásának teret engedni, ezáltal a hangzatos jelszavaikat gyakorlatilag sárba tiporva isteníteni. Mint ahogy mások is teszik ezt, nyíltan és nem nyíltan egyaránt – politikától mentesen is.

Oszd meg másokkal is:

5 thoughts on “Aratnak az észkombájnok

 1. Azt hallottam, hogy néhány gyökér szervezte ezt a megmozdulást facebookon, valami nem is tudom, 2 nap alatt talán? Szóval ennek tényleg semmi más célja nem volt, mint vaktában ellen kampányolni, minimális sikerrel. Inkább szánalmas volt ez a húzása is, a magát antifasisztának nevező oldalnak, mint sem eredményes.

  Ahogy már többen is megfogalmazták, érdekes módon mindig azok hangoskodnak leginkább, hogy rasszizmus, nácizmus, kirekesztés, és hasonlók, akik egyébként maguk kívánnak ezzel a kiváltsággal élni, hogy ők kirekesztgessenek, ellehetetlenítsenek embereket, a véleményük miatt.

  Zsidókkal, cigányokkal kapcsolatban, nyilván voltak olyan alkalmak a történelemben, amikor áldozatául estek a bűnbakképzésnek, de önmagában erre kenni se lehet mindig mindent, hogy csakis a származásuk okán kerültek a célkeresztbe. Szokták mondani: „Nem zörög a haraszt, ha nem fújja szél.”

  A Magyar hajnal, valóban nem több, mint a nemzeti oldal legalja, akik komédiába illő hülyeségekkel képesek előállni, „program” címen. Amúgy viszont nem kell tőlük tartani, sanszosan el fognak tűnni, mert baromi rossz a kommunikációjuk.

 2. Az (est)hajnalkáktól nem tartok, értelmes, átgondolt programot pedig a Jobbiktól láttam eddig.

  Amúgy a megmozdulást állítom, hogy pénzelték. Már a pólóik nyomtatása nem 2 nap, főként nem a transzparensek. Vagyis nem igaz az állításuk, hogy „összedobták rá a pénzt”. Itt százezrekről is beszélhetünk, mert olyan 3-5 ezer egy póló esetében a legolcsóbb ár, és ha száz emberből 30 is vesz ilyen, az már százezer felett van a drágábbik esetben. És ehhez jön a transzparens, mert anyag, tábla, szög, kalapálás, festés, festék… Kizárt, hogy ennyi (nagyvárosi) embernek ennyi beáldozható anyaga lett volna rá anélkül, hogy ne keresett volna korábban ilyen célra. szóval humbug a dolog.

 3. Nem akarok vádaskodni, se rágalmazni! De érdemes megfigyelni , hogy ez a propaganda kapcsolatba hozható a Hit Gyülekezete hívőivel. Nekem például van ismerősöm, aki ezt osztogatja, és ez nem két napos. Nem merem azt mondani, hogy az a Hit Gyüli állna az egész mögött, akik amúgy rendkívül nem szimpatizálnak a Jobbikkal a zsidóellenesség végett… Erős rágalom lenne azt mondanom, hogy ők állna mögötte, de azon érdemes elgondolkozni kik osztják meg a propagandát…

 4. Helyesbítenem kell, valóban 13-a óta osztja az ismerősöm is a propagandát. Csak valamiért régebbinek érződött…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük