Sword Art Online kritika

Kagamin posztja, eredetileg a Gunjou Blogon jelent meg.

Sword Art Online a 2012-es év hype sorozata, amire a magyar közösség „köszizésre” aktív része ráizgult, mint egy tüzelő szuka. A magyar fordítását a sorozatnak egy igen érdekes páros vitte, amit pár éve még elég lehetetlennek tartottam volna, de manapság már ki tart fontosnak olyan dolgokat, mint az elvek? A szokásostól eltérően Kingslayer barátommal IRC-n beszéltük át, hogy miért akkora szívás ez a sorozat, mint amekkorának tartjuk (forrás: SAO). Technikai szempontból a SAO és ALO teljesen elkülönül, így hát én is szétbontom a kritika során.

IGEN, ÍGY KELL CSINÁLNI!

A sorozat jól indít, az első rész rendesen megadja a keretet a sorozatnak, és tudatosítja a nézővel, hogy itt valami komoly dolog történt, ugyanis a játékosuk az életükért küzdenek, ellentétben a szerző másik művével (Accel World), ahol visszatérő elem, hogy „te barom, ez csak egy játék”. Bár már itt el lehetne kezdeni kötözködni a dolog technikai részleteivel kapcsolatban (pl. ki az a barom, aki olyan sisakokat épít, ami képes kiégetni az emberek agyát, na meg ki az, aki ezt engedélyezi? stb). Még az ezutáni folytatás is viszonylag hitelesen kitaláltnak mondható, mert az emberek többsége mindig keresi a bűnbakot, hogy kinek a hibája az adott helyzet, ami végül sikerül valahogy megoldaniuk, bár nem a leglogikusabb módon. Az első „főellenségnél” sem volt igazából kifogásunk a sorozat ellen, csak a rész végén már kezdtük látni, hogy az Asuna és Kirito páros innentől bárkit képes legyőzni (Anshinshi-san megmondta, nem tudja legyőzni a főszereplőt). Bár nem értem, hogy Asunának honnan jön ez a nagy táposság, de én vagyok a hülye, hogy értelmet keresek benne.

Kirito meglepődne, ha 1.000.000-t ütne vissza… TRUE STORY, BRO!


Aztán meglepő módon szétvállnak az útjaik, ezután az író bedobja a noob-szekciót, akiket a rész végére ki is végez. Miért? Hogy sokkolja az embereket, és tudassa, hogy ez egy kurva komoly játék… magyarul csak még egy hatásvadász jelenet (az első a másik bétás halála volt, aki nagyon meg akart halni). A valóságban csak pár végtelenül hülye kölyök túlbecsülte a képességeit, és kinyíratta magát, amin persze a főhősünk bedepizik. Ezután kap egy üzenetet egy hosszú gyilkolás után, ami azért ment, hogy visszahozza a lyánykát, akinek megígérte, hogy megvédi… blablabla… nagyjából megbékél a helyzettel, valahol érthető is a dolog. Ezután jön két „fejezetnyi” SOL-ozás, értem itt a Silica- és Lizbeth-arcot, aminek csak az időhúzás és a háremnövelés a célja, kb. ezek a szereplők az események zárásával teljesen el lesznek felejtve. Kb. dettó ugyanilyen mellékszál a városon belül történt gyilkosságok esete is, amiről semmi kedvem többet írni. Elmondhatjuk, hogy a két főszereplő különvállása után a történetvezetés nem halad sehova, egyszerűen csak azt a látszatot akarják kelteni, hogy a történet tartalmas.

Egy részt éltek meg, R.I.P…

A nyolcadik résszel visszatér teljesállásban Asuna, itt kapunk megint egy online slice of lfe akármit, amitől Kingsy csak megéhezett, én meg halálra untam az egészet. Majd Asuna gyanúsan betegfejű testőrét lenyomja a verhetetlen protag, és ezzel elkezd lógni Asunával. Itt már láttam, hogy hova tart ez az egész, a következő dungeonben lévő rész, amikor Kirito egymaga letolja a főbosst, az nyilvánvalóvá tette ezt. Folytatásként a következő részben megküzd Asuna klánvezetőjével (előtte fogadnak egyet, hogyha veszít, akkor belép a klánba), pár perc alatt szarrá verik, majd az egyik szerencsétlen flótás megpróbálja az előzőleg levert pöccsel, aki Asuna testőre volt kibékíteni Kiritot, de ebből csak egy értelmetlen gyilkolás lesz, amit már a fazon fejére nézve megmondtam volna, majd Asuna kihúzza Kiritot a szarból, aztán Kirito meg kivégzi a pöcst. Itt éreztem, hogy rendkívül butának néz a sorozat, ennyire nyilvánvaló dolgot miért kell elsütni? Mindegy, a vége az lesz a dolognak, hogy a két gerlice elmegy kényszerpihenőre az egyik alsóbb szintre.

A sorozat mindenki fétisére figyel, még a loliconokéra is!


Az első nagy buktatója a SAO-nak a Yui-arc volt, ami stílusában és megvalósításában nem passzolt bele a képbe. Mikor kiderül Yui valódi célja, akkor derpeltünk. Addig is ezer sebből vérzett a történet, de utána már nem értettük, hogy mi a faszom van, mivel egy ilyen kiscsajra ki bízná rá az emberek mentális stabilitásának megőrzését. Másrészről nem értettem, hogy mi olyan különleges ebben a két majomban, akiket ő kiválasztott, hogy ők voltak csak azok, akiknél boldogságot érzett. Az egész megint csak egy pár részes WTF-arc volt, ami a lezártával elég hamar el lesz felejtve. Egy jó sorozattal ellentétben, ahol az ilyen mellékszálak bővítik az univerzumot, itt csak annyira voltak jók, hogy húzzák az időt… 

Már minden világos!! A kis perverz! 😀

Aztán jön a nagy elhatározás, hogy folytatniuk kell, mert hát ők a menők, nélkülük nem halad a front. A csatát megnyerik, de Kirito rájön a nagy igazságra, ami egyébként eddig is nyilvánvaló volt számunkra, a klánvezető a főgonosz. Itt megállnék egy pillanatra, ugyanis kedves protagunk eddig meg ezután se fogja adni jelét agyműködésnek, akkor most hirtelen hogy lett ilyen okos? Mindegy, nem akadok fent ezen, de ami ezután jön az az animetörténeténelem legszarabb fejezetzárása. A főgonosz lebénít mindenkit, kivéve ezt a szerencsétlent, majd pár perc harc után rájön, hogy nem tudja legyőzni, mikor már feladná a harcot, Asuna áttöri az akaratával a paralízist, és beugrik a kard és a szerelme közé, majd megmurdál. Erre visszatér az élet a másik félbe, de ez sem elég, így átszúrják, de ő mivel nem halhat meg, így a meghalás közben az akaraterejével meghekkeli a rendszert, és még átszúrja a tervezőt, aki erre a enyhén sérült állapotból átmegy halottba, aztán VÉGE (csoda törént!!!444!!4!). Itt átteleportálódik a szerencsétlen ifjú egy másik helyre, ahol a sunája várja, majd egy kis elbeszélgetés után, aminél semmitmondóbbat nem hallottam befejeződik a játék, mindenki kijelentkezik és felébred a gyerek.

Az az átkozott lagolás, még várni is halálra, pújj!


„WAT?! Eddig húzták, hogy ennyivel befejezzék az egészet? Mi ez a logikailag hibás elosztása a részeknek? Mi ez kalap kaki befejezés? Mi van?” Kb. ezek voltak a reakcióim rá, és akkor még nem tudtam, hogy mivel fogják folytatni, és micsoda durva szívás lesz az Alfheim Online.

Összegezve, hogy eddig mi történt a SAO végén!


A cikket folytatni fogom az ALO-val, de úgy döntöttem, hogy mivel ez is elég sok így azt már egy újabb bejegyzésben teszem.

Oszd meg másokkal is:

23 thoughts on “Sword Art Online kritika

 1. Ez a sorozat nem érdemel meg ennyi utálatot, te mocskos álnok hater. >_< De beszélek is hülyeséget (pedig még nem is szívtam), még szép hogy megérdemli... a pokol kénköves fortyogó üstjeiben való hosszas főzőcskét. 😀

 2. Én mindkettőtökkel egyet értek. Túl van dramatizálva az egész.
  Múltkor valaki majdnem leszedte a fejemet, mert azt mondtam rá, hogy simán kihagyható. Arra kért, hogy mondjam már el mért nem jó, mert szerinte (idézem):”szép kidolgozás, jó történet, megfelelő humor és kaland tartalom, szép effektek, hangeffektek is jók voltak, nem tudom mi lehet vele a gond:D” és „SAO, ez az egész műnek a címe, gondolom te is tudod, hogy nem 1 játékról van szó, ez így volt megtervezve… és most jobb lett volna ha 25 részen keresztül Kirito tápol a vaddisznóknál és te meg azt nézed, vagy mi? Nyilván nem fogják a jelentéktelen fejlődést bemutatni, nem egy neverendinget akarnak csinálni”
  A második hozzászólásából meg arra gondolok, maga se tudta mit beszél…
  Ami meg engem illet szerintem többet ért volna, ha a felétől nem kezdik el az ALO-t. Sokkal jobban ki lehetett volna dolgozni. Első nyolc rész kb. nem ért semmit (kivéve az elsőt) akkor mondjuk jöttek egy kicsit jobb részek és akkor az a két perces csata :/ Az ALO-t meg max második évadnak…

 3. A legnagyobb vicc, hogy a logikai felépítése az egésznek a novellában is ilyesmi. Két kötet főszál, majd két kötet mellékszál ahogyan néztem, ami valahogy így ér véget, szóval még az se mondható, hogy rossz adaptáció…

 4. Engem is ma oltottak le SAO spoiler topicban, de magyarosan kifejtettem mi hiányzott erre tovább soroztak 🙂 Guilty Crown is ugyanez volt és mivel még AA is vitte akkora hypja volt szenvedés volt még hallgatni sok „Óda semmihez” cimű költeményt…

 5. Jóvanna, te sem vagy tökéletes, látom a lektorálatlan szkriptjeidet! Egy-két hiba néha belefér… 😀

 6. „Engem is ma oltottak le SAO spoiler topicban, de magyarosan kifejtettem mi hiányzott erre tovább soroztak :)”
  Nézd meg Ricz blogját, ott még az a „KI VAGY TE ITTEN?!” típusú bejegyzések is születtek, érdekes olvasmány, ajánlom figyelmedbe, ha a rajongás igazi erejét akarod látni egy negatív véleménnyel szemben.

  „Guilty Crown is ugyanez volt és mivel még AA is vitte akkora hypja volt szenvedés volt még hallgatni sok „Óda semmihez” cimű költeményt…”
  „Óda a semmihez”, lehet felhasználom egy bejegyzés címnek majd, ha nem bánod! 😀

 7. LNben is van időugrás de hála belső monológoknak és kifejtésnek élvezhetőbb + side storyk később lettek hozzácsapva. Megjegyzem itt is bele-bele csonkították pl azért, hogy ne gyere rá, hogy Akihiko Hcliff vagy hasonló ami az alapból csapnivaló moe sideok szintjét a föld méjebb bugyrába süllyesztette. Amiket inkább később OVAként talán emésztenék nem, mint a sorozat szerves része. Meg a japó engrish szavak 🙂 Kuriózumok szintén. Rossz adaptáció azért is rámondom 😛 Uwe Boll szintű rendezés

 8. Na ez az az anime, amit nem tudok megnézni 😀 Nem azért, mert nincs időm, hanem mert akaratom nincs, hogy megnézzem. Elkezdtem az első részét, 2 alkalommal is, de egyszer sem akartam fojtatni. Lehet, hogy nem is akkora baj?

 9. ^ Elírásokat javítottam, s mivel nincs szerkesztés, és ahogy látom, itt hagyta a piszkot, ezért kéretik törölni. : p
  —————————————————-
  A fanservice, a minimális, s szinte nulla világbemutatás, az értelmetlen jelenetek és a kidolgozatlan, unalmas agyonvagdosott harc, az 1-2 perces szereplők, túldramatizálások, a főszereplő tápoltsága, és a kisebb nyál ami tönkretette a sorozatot. A romantikázás nekem hiteltelennek tűnt, az jött le hogy a főszereplőnek valaki kell aki fut a f*rka után és körbeajnározza. Suguha is csak azért került Kirito mellé hogy legyen aki rajta csüng, meg egyfajta Asuna pótló volt és semmi más. Mindkét világ lezárása rossz volt, de főleg az ALO-é ami a legalacsonyabb szinvonalat bőven kimerítette, illetve a hülye fordulatával mikor feltűnt Kaiba hirtelen. Maga a fő gonosz is egy gyökér idióta karakter volt.
  Próbáltam kellemesen végigutazni rajt, de egyszerűen nem sikerült. A kiszámíthatóságai miatt unalmas, a rossz levezetés miatt élvezhetetlen & értékelhetetlen. Hogy mi tetszett nekem benne? Konkrétan semmi. Mindössze nagyon az elején érdekesnek tűnt, de már az első epizódban megmutatkozott a hadarás, mikor hirtelen feltűnik a ludas és közli, mi a hézag. Innentől meg ahogy haladt, a ráta csak lejjebb csúszott. Drága Kazuto-kun, avagy a hős lovag effektus is csak tönkretette az egészet. Ilyen hiteltelenséget tükrözni nagy hiba hogy van egy olyan karakter akit senki nem fog az életben legyőzni, no meg a „szerelem ereje”-féle klisék is csak rádobták a koporsóra a földet.

  A konkrét ajnározás leginkább akörül forgott hogy a témája MMORPG és ezért automatikusan leginkább a tizenévesek körében a világ legjobb animéje. Kiváló hatásvadász a sorozat, sok pénz keresnek vele a készítők. A kezdő animéseket, wow függőket, gyerekeket simán megeszi az anime. És még olyanok is megnézték akiket nem érdekel vagy azt sem tudják mi az anime.

  Csak hogy példát mutassak a „nem nézek animét/nem tudom mi az” esetre: http://animeaddicts.hu/forum.php?viewtopic.40.1105.1
  Tessék az elejétől a végéig elolvasni, különben nem lesz „poénos”. Mindössze 6 hozzászólásból áll, és egyik sem haladja meg az 1 sort.

 10. „Lehet, hogy nem is akkora baj?”
  Ha engem kérdezel nem, de ha egy rajongót, akkor ez egy kötelező darab. Egyébként van film, ami jobban feldolgozza a témát, szóval inkább azt nézném ehelyett, ebbe túl sok a japán baromság (klisék, csápok stb).

 11. „Suguha is csak azért került Kirito mellé hogy legyen aki rajta csüng, meg egyfajta Asuna pótló volt és semmi más.”
  Meg egy jó japán sorozatban elengedhetetlen az incest szál, ami többször csak pseudo-incest, de a csápok is nagyon fontosak!

  „Kiváló hatásvadász a sorozat, sok pénz keresnek vele a készítők.”
  De még mennyire jó, főként a SAO-arcnál volt jó, később már nem voltak benne olyan részek, amik annyira hatásvadászok lettek volna.

  „Csak hogy példát mutassak a „nem nézek animét/nem tudom mi az” esetre: http://animeaddicts.hu/forum.php?viewtopic.40.1105.1
  Menő vagy, beletrafáltál a közepébe! 😀

 12. Szokásomhoz híven azért a pár napos fáziskésés itt is megvan.
  Tanúim vannak rá, hogy IRC-n én voltam a legjobban felspanolva mikor megjelent ez a sz*r. Kár volt.
  Megszoktam a kedves alkotók hatásvadászatát is, de amikor az egyik rész végén félbehagyott „bossfight” a következőben 4 ütésből véget ért… hát rohadjanak meg.
  (Mellesleg szerintem én voltam az egyetlen félkegyelmű, aki a 2. képen látható vérnyúl megjelenésekor várta, hogy Kirito hozzávágja az Antiochiai Szent Kézigránátot.)

 13. „Tanúim vannak rá, hogy IRC-n én voltam a legjobban felspanolva mikor megjelent ez a sz*r. Kár volt.”
  Nekem is tetszett az alapötlet.

  „(Mellesleg szerintem én voltam az egyetlen félkegyelmű, aki a 2. képen látható vérnyúl megjelenésekor várta, hogy Kirito hozzávágja az Antiochiai Szent Kézigránátot.)”
  Nem, bár nekem az MMO-s tapasztalataim ugrottak be először, a második viszont a Gyalog galopp volt! XD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük