Irány az autokrácia

Habár párszor megfogadtam, hogy nem írok többet róluk, de ez a bizonyos oldal mindig meg tud lepni valami újjal. Igazából ez a cikk már régóta érik, mivel több igen érdekes dolog történt, ami azt bizonyítja, hogy az említett oldal nemhogy megállt volna azon a bizonyos úton, ami a teljes autokratikus uralomhoz vezet az oldalon belül ügyeknél, hanem még inkább továbbhaladt rajta. Igen, tudom, hogy az oldalak többségénél sosincs igazi „demokrácia”.

Sőt igazából a demokrácia, mint „népuralom” egy baromság, mivel a nép sose uralkodik, legfeljebb a választottjai, és eltakarítja azokat, akik nem az ő érdekeit képviselik a vezetésből, így már létező dologról beszélhetünk.

Szerintem teljesen rendben van ez efféle hozzáállás, amíg az oldal képes a saját „tőkéjéből” üzemelni, de abban a pillanatban, hogy külső „erőforrások” kerülnek bevonásra, onnantól az oldal már nem csak azoké az embereké, hanem bizonyos értelemben a közösségé, így hát itt jön a kérdés, kié az oldal?

Támogatás címszó alatt lehet szedni a pénzt, de ez lekorlátozza az oldal lehetőségeit is, mert a „külső forrás” nélkül ezután nem képes megállni függetlenül az oldal, ezután meg minden módosítás, ami esetleg csökkentheti a forrás mértékét, az veszélyesnek van ítélve.

Mielőtt azonban folytatnánk, menjünk vissza az alapokhoz… fansubcsapatként kezdték a pályafutásukat, majd szépen bővítették a repertoárjukat, most már szinte mindennel foglalkoznak, ami „Japán”. Ezzel alapvetően nem lenne semmi baj, de a bővülés mögött nem látok koncepciót, az oldalnak nincs konkrét profilja, több embertől hallottam, hogy egy nagy „konténernek” tekintik az egész oldalt, semmi másnak, mert különböző funkcionalitásokra vannak jobb oldalak, ami nem egy pozitív összképről árulkodik. Ezt párszor már szóvá tettem, de szokásukhoz híven figyelmen kívül hagytak.

De ez még megbocsájtható lenne nekik, ami a problémám igazából velük, hogy a viselkedésük (szabálymódosítások, kijelentések, hozzáállás az egyénekhez) egyre jobban arra utal számomra, hogy kezdenek elszállni maguktól. Régebben a monopol helyzetüket kihasználva nevetséges módosításokat hajtottak végre a szabályzatukon, míg azt teljesen elhallgatják, hogy egyéb eszközökkel is a saját bizniszüknek próbálnak kedvezni. Hol korrekt hozzáállás az egy célhoz, hogy úgy alakítom a linkeléseimet, hogy mikor van saját melóm, akkor a többiét csak nagy kerülővel lehet elérni? Hol korrekt hozzáállás az, hogy lezárták a fordítós témákat, amíg nem végeznek, mert volt 2-3 bunkó, aki rájuk licitált? Sehol. Mikor Ricz felhívta a figyelmet a projektes dologra, súlyos hallgatás volt a reakció, ami sok mindent elárul!

Másrészről a személyi ügyeket (fórummoderálás, kinevezések stb.) tekintve is kezdünk szépen átesni a másik oldalra… megértem, hogy bizonyos elemeket le kell szabályozni, de könyörgöm, csak egy ember miatt módosítani a szabályzatot, majd a módosítás után rávágni az áldást, ez nem túl szép dolog. Igen, történt ilyen, hallottam az egyik ismerőstől. De legalább nézzük a jó oldalát, interaktív a szabályzat, mint az alaptörvényünk!

A harmadik dolog, ami a számomra a legérdekesebb, hogy a felhasználók ezekről a dolgokról nem tájékozódnak, és ha tudomást szereznek róla, akkor annak a torkának esnek, aki meg merte említeni az adott ügyet, higgyétek el, elégszer jártam már így. Szép dolog, ha valaki szereti őket, de mikor ez elvakult rajongásba megy át, az senkinek se jó.

Összesítve érdekes a kettőség, ami őket övezi… kívülről én egy néha autokráciába csapó rendszert látok, ami a közösségnek való megfelelés fogságába esett…

Tudnám tovább is fejteni a témát, de így is szerintem szép fikázásoknak nézek elébe, szóval inkább hanyagolnám. Ez a saját véleményem a témáról. Előljáróban leszögezem, hogyha túl sok fanboj/fangörl talál ide, akkor letiltom a kommenteket, értelmes vitára nyitott vagyok, de gyűlölködésre nem. Ha másképp látjátok a témát, akkor győzzetek meg érvekkel, hogy nincs igazam!

Oszd meg másokkal is:

11 thoughts on “Irány az autokrácia

 1. A szabályzat témakör sincs módosítva, regisztrációnál, és a fórum szabályzat témájába például a chat szabályzata nincs. Nem egyszer volt vitám a chaten erről hogy nincs feltüntetve a szabályzat sehol sem. A válasz mindig az volt hogy lapozzam át a közlemények témakört, és ott elolvasható. Ilyenkor kell feltenni a kérdést hogy egy felhasználó aki soha sem fórumozik, hogy tud erről tájékoztatást kapni hogy mit ne csináljon? Az addig oké hogy az alapvetőbb viselkedést kell betartani, de például ha írsz chatbe egy három soros szöveget, máris írják páran hogy rakjam spoilerbe mert hosszú, és állítólag bent van ez a szabályzatba. Megjegyzem, ilyet nem olvastam hogy a szöveget spoilerbe kell rakni.

  A másik ami meglepett az ismertetőknél az egyfajta íratlan szabály hogy az általuk vitt animékhez nem ajánlott ismertető írni mert nem fog kikerülni mivel ők akarják megírni. Néztem egy nagyot miután azelőtt tudtam meg mielőtt megírtam, és beküldtem volna az ismertetőt.

 2. Köszi a cikket.
  Van benne 1-2 elírás: „Sőt a igazából a demokrácia”; „de ez a lekorlátozza az oldal lehetőségeit is”

 3. „Ilyenkor kell feltenni a kérdést hogy egy felhasználó aki soha sem fórumozik, hogy tud erről tájékoztatást kapni hogy mit ne csináljon?”
  Idézek a szabályzatukból: „Ahogy a törvény is kimondja a szabályok nem ismerete nem mentesít a büntetés alól. A büntetés mértéke adott szituácionként változhat. Továbbá, mivel nem lehetünk napi 24 órában a fórumon /mivel a moderátor is ember (eszik, alszik, magánéletet él stb.) / így az esetleges büntetések várathatnak magukra, de mint tudjuk, ami késik, az nem múlik ;)”, és már minden probléma meg van oldva.

  „A másik ami meglepett az ismertetőknél az egyfajta íratlan szabály hogy az általuk vitt animékhez nem ajánlott ismertető írni mert nem fog kikerülni mivel ők akarják megírni.”
  Inkább nem részletezem, hogy úgy általában mit gondolok az iratlan szabályokról, amiről csak a beavatottak tudnak.

 4. Szia! Rég jártam erre 🙂 Egy kérésem lenne tőled. Megint nagyot alkottam azzal, hogy elfeledkeztem a belépési adataimról, így újabb blogot kényszerültem nyitni. Na mindegy is, arra kérnélek, hogy az alulról a harmadik képet (a linkeknél), átlinkelnéd? Erre kellene: http://tomari-chocolate.blogspot.hu/ És mostantól Midoriko néven leszek 🙂

 5. „Mikor Ricz felhívta a figyelmet a projektes dologra, súlyos hallgatás volt a reakció, ami sok mindent elárul!”
  Ezt mondtam neked, hogy nem én hívtam fel a figyelmet rá, én csak reagáltam a Pitbullban megfogalmazódott kérdésre, ahol szépen kifejtettem a miérteket, ugyanakkor a versenyképesség (csúnya egy szó egy hobbiban lévő jelenségre alkalmazni, de most ennél jobb nem írja le a tényt feketén és fehéren) rovására csökkenti más csapatok munkáját, annak értékét. Két felől lehet elérni, de nem a fő részről. Nincs kizárva, hogy változtatnak rajta, ha már FFnF olyat írt valamikor pár hónapja, hogy át kívánja szabni az ismertetőrendszert. Remélem ez is benne lesz a változtatásokban. Koránt se felejtsük el, hogy nem egészséges a jelenlegi felállás, valamint az a hiba is még mindig fennáll a VN ismertetőknél, hogy a letöltések az angol kategóriákra ugranak, nem a magyarra, amennyiben van és ezt jóval korábban is lejelentették, már június tájt is, ha jól emlékszem, de akkor még a teljes átszabásról szó se volt.

  És tegyük hozzá, ez a saját véleményem lesz az oldalról. Időszerű lenne a dolgok kezelését racionalizálni. Ez alatt azt értem, hogy eldönteni, hogy mit is akarnak. Egy konténer (igen, én is használom ezt a szót a portálra) nem tartalmaz semmi egyediséget, a közösségi felület és a rohamosan fejlődő magyar enciklopédia részlege adják az erejét. Túl sokat öleltek fel pillanatok alatt. Emlékszem még, mikor regisztráltam 2008-ban, hogy akkor hol tartott, s most hol van. 5 év alatt enyhén szólva is kibaszott sokat fejlődött a portál, tartalmilag és kínálatilag egyaránt, ez tény. Ugyanakkor elvesztette a rossz döntések által a maga egyéniségét, egyéni erejét és varázsát. A „túl sokat akart a szarka” tipikus esete ütött vissza, amiből most vagy kilábalnak vagy elnyeli őket a szürkeség. És itt értem néha a hozzáállásokra. Megértem, ők is emberek, de (!)
  – leharapni a fejét olyasvalakinek, aki harmadjára jelenti le ugyanazt és már a tudomásul vételt vagy valami választ vár rá, akkor is, ha nincs meg az oka – ez elég nagy felelőtlenség a felhasználó felé mutatott arcban;
  – nem válaszolni egy kérdésben napokig, még annyit se a nagy elfoglaltság közepén, hogy „megkaptam, elolvastam, majd leírom a véleményem és a helyzetet, ha nem vagyok elhavazva”, majd ledorongolni azért, mert kerülőutat használt a válasz kicsikarására megint csak;
  – úgy kibannolni valakit kötözködés vádjával, hogy észre se veszi a „törülköző-mosdó viszonyt” a hozzászólásokban megint csak;
  – részre hajlani az ismertetők esetében ugyan csak. Mert olvastam A.W. visszautasított ismertetőjét, s az, ami kikerült semmivel se jobb attól, semmivel se ír többet nála, arról nem is beszélve, hogy A.W. tárgyilagos volt, ami a sok véleményömleny közt szerintem üdítően hatna.
  Lényegében bennem ezek a dolgok kívánkoztak ki a versenyképesség visszaszorítása mellett, ami tényleg autokratikus vezetést takar. Elsősorban nem kéne elfelejteni, hogy fansub csapatról és közösségi portálról beszélünk, de a kettő érdekei gyakran ütik egymást és ritkán hozzák meg a jobb döntést, ami nem monopóliumot teremt. Most az Epöl bukott bele abba, hogy a konkurenseket nem vette figyelembe, s az AA is lassanként efelé tendál. Vagy most tesznek egy kis visszalépést (nem kell nagyot) az ügykezelésben, vagy őket is ilyen sorscsapás éri.

 6. Anno az 1/A szabálypontot nem nyeltem le, most se nyelem le, de akkor nem tettem szóvá. Tegyük hozzá, ez abban az időben született, mikor közös projektet mással nem vállaltak. Most igen, ami nagy előrelépés és nagyon helyesnek is ítélem egyébként azt, hogy csak olyannal fogadják el ennek a lehetőségét, akiben megbíznak. Gondolom fansubbernek nem kell kifejtenem miért, főleg nem egy „szőrösszívű lektornak, aki szeret a kákán is csomót keresni” – de nem baj Kag, téged így szeretünk a csapatban, nem véletlen kérjük ki a véleményed bizonyos projekteket illetően. 😉

  Amúgy lehet velem beszélni etikusságról munka kapcsán. Nem véletlen próbálom ésszel irányítani az embereket, s akkor merni egy nagy lépést, mikor azt kell. De mivel magyar honban, magyar nyelven alig találni olyan oldalt, amin azért becsületesnek nevezhetően tartanak karban, így maradnak ők. Nem véletlen nem szeretném, ha kimúlna a dolog, ezért veszek részt abban, amiben lehet náluk (pl. az írott ismertetők több, mint 10%-át uralom), de a vezetés minősége engem is nagyban befolyásol (mint usert) – legfőként a kedvem és munkamorálom. Ezért is csökkent az egyéb ilyen irányú kedvem, hogy csináljam tovább, amit náluk elkezdtem (nem a fansub-közösökre célzok, hanem ismertetősorozatok, cikksorozatok esetleg értelmező szótárbővítés).

  U.i.: Nem lenne rossz, hogy 4096 karakternél többet is lehetne írni kommentbe blogspoton…

 7. „Anno az 1/A szabálypontot nem nyeltem le, most se nyelem le, de akkor nem tettem szóvá.”
  De azért benned maradt a tüske, nem? Akiket eddig megkérdeztem, és érinti is őket a dolog, azok nem azt mondták, hogy ez olyan kurva jó dolog lenne.

  „Gondolom fansubbernek nem kell kifejtenem miért, főleg nem egy „szőrösszívű lektornak, aki szeret a kákán is csomót keresni” – de nem baj Kag, téged így szeretünk a csapatban, nem véletlen kérjük ki a véleményed bizonyos projekteket illetően. ;)”
  De én munkakörből kifolyólag vagyok paraszt (+ rosszul esik, ha pusztítják az agysejtjeim)! XD

 8. Ejha! Nem figyelem annyira a dolgokat, a fórumot se használom ki, csak néha-néha írok az ismertetőkhöz, hírekhez, szóval nem tudtam, hogy vaj van egyesek füle mögött.
  Nem akarok védeni senkit, de Andusia nekem pl. még aznap válaszolt a levelemre, mikor írtam neki. Az más dolog, hogy a válasz az volt, hogy neki lejött jól a felirat, az én gépemben van a hiba… másik oldalról hibátlanul leszedtem azt a feliratot. Nekem teljesen mindegy, így utólag már bánom, hogy vesződtem a magyar felirattal, mivel az is olyan volt…
  Mondjuk azért kíváncsi lennék ennek a teljes mikéntjére, de van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem fogom ezekért a teljes AA-s fórumot feltúrni. (Igen, tipikusan lusta kíváncsiskodó vagyok.)

 9. Konténeroldal… Pontosan az, befogad mindenféle szemetet. Feliratot, usert egyaránt. A vezetőséggel még csak-csak nincs gondom, de a munkatársakkal, főleg azok hozzáállásával annál inkább.
  Elszállt velük a ló, na.
  A tömeg pedig megvezetett parasztbirkaként éljenzi, hogy totál palira vannak véve. Pfej.
  Ennyit erről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük