Ajánló: Numberphile

Általános iskolában még szerettem a matematikát. Ennek két oka volt: mert könnyű volt és értettem. Egyszer az emelt szintűt oldottam meg véletlenül a dolgozatfüzetben a normális helyett, amire két az érdemjegyem megduplázta a tanár (ez volt 6. osztályban, ha jól emlékszem). Szerettem szerkesztgetni, mert kapcsolódott a rajzhoz… Aztán úgy ahogy volt, a központi felvételit 8. osztályban elszartam, valami 36 ponttal. Nem azért mert hirtelen meghülyültem, hanem mert ahova akartam menni, továbbtanulni, az egyik helyről mentességet kaptam a tanulmányi átlagom miatt a külön felvételi alól, a másiknál meg így is úgy is meg kellett írnom. Ha jól emlékszem a 2. legjobb lett akkor a matekom. Aztán jött a kifejezett középiskolai matek, más módszerrel tanítva, mint korábban, sokkal gyakorlatiasabban, rengeteg számolás és volt, hogy az anyagot se vágtam annyira. Elég ritkán volt félévkor/év végén négyesem, inkább hármas voltam már, de álltam már a kettes közelében is. Akkor meg már végképp nem szerettem a tárgyat, a középiskola végére használni még tudtam (jobban, mint előtte, mert pl. unokahúgomnak is segítettem az érettségije előtt pár tippel vagy egyik-másik volt évfolyamtársamnak, osztálytársamnak), de keservesen megutáltam.
Viszont most megint kicsit az érdeklődésem középpontjába került, egy viszonylag szokatlan módon. Csillagászati dokumentumfelvételeket és animációkat nézegettem a YouTube-on, ahol az egyik videós podcastben utaltak a Numberphile csatornára, ahol matematikusok mutatnak be matematikai rendellenességek, érdekességeket, amelyekről (tanárfüggően persze) a középiskolában nem hallani, hogy a lázadó korú tinik érdeklődését pár „szabályszerűtlenséggel” felhívják. A töri tanárnőnk jól csinálta, mikor korabeli bulvárhíreket dobott be vagy szóvirágokat a mondandójába, akarva-akaratlan például, de ez is csak módszertan kérdése.
Mindenesetre ajánlom, valóban érdekes. A rendellenességek mellett olyan informatikai kifejtések és metódusok is bemutatásra kerülnek, mint a frissen feltöltött YouTube videók számlálója miért áll meg egy időre 301-nél vagy az NSA kódolásfejtése. Sőt, olyan fejet fogós dolgok is, mikor az egyik amerikai kormányzó olyan beadványt tárt a Kongresszus elé, hogy a pi értéke ne 3,1415… legyen, hanem kereken 3,2. Vagy érdekel mi köze van a Simpson család műsornak a matematikához? Elárulom, több mint azt hinnéd. Erős angol nyelvtudás javasolt, a régebbi videóik alatt vannak bekapcsolható tényleges feliratok, az újabbakban már inkább csak az automatikus feliratozás működik, ami egyszerre vicces, de a rendszere tré.
Oszd meg másokkal is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük