Amerika a világháló ellen

Nem tudom, hogy ki hallott róla és ki nem, de az amerikai nagyokosoknak sikerült két olyan jó törvényjavaslatot kitalálni (SOPA és Protect-IP), amikkel lényegében szétrombolhatják az egységes DNS-hálózatot. Részletesebben itt, itt és itt (magyar) olvashattok róla.

HARHARHAR, kalózkodom!

Mi is a DNS?
A Domain Name System (DNS), azaz a tartománynévrendszer az egyik legfontosabb szolgáltatás az interneten. Fő feladata a webcímek „lefordítása”, „feloldása” a hozzájuk tartozó IP-címre.
forrás: wikipedia.hu

Azonkívül, hogy a törvény számos ponton elég ködösen fogalmaz, így helyet ad a szabad értelmezésnek, emellett hihetetlenül kegyetlenül járna el azokkal az oldalakkal szemben, akiknél már csak a gyanúja is felmerült annak, hogy „kalózkodással” foglalkozik. Gondoljatok bele, ha van egy rosszakarótok, akkor felnyom titeket, és már az oldalatok elérhetetlenné is vált, tisztára emlékeztet ez az extra.hu-s időszakra, ahol már egyetlen e-mail elég volt, hogy a fansub oldalunkat letiltsák.

Igaz, azt is mondhatnánk az ilyen törvényekre, hogy ez nem a mi bajunk, de az a probléma, hogy a világháló nagymértékben függ Amerikától, mivel jelenleg az internet felépítése nem teszi lehetővé, hogy ez másképp legyen. Jó példának tudnám felhozni, hogy a 13 gyökérszerverből 9 van ott, köztük a főgyökérszerver is, magyarul függünk tőlük.

Másrészről számos olyan szolgáltatás van, ami onnan ered, jó példa az általam annyira gyűlölt Facebook, amely főként a regisztrált tagokról, de arról is adatokat gyűjt, aki csak egy olyan oldalra megy, ahol egy beépülő alkalmazása van az említett oldalnak, és az ottani jogszabályok szerint ez az üzemeltető tulajdona, ellentétbe az európai jogszabállyal, ahol a felhasználó maga rendelkezhet a saját adataival, ez azt jelenti, hogy az általatok feltöltött adat a törlés után korántsem biztos, hogy törlődött, maximum elérhetetlenné vált. 

Fontos még megjegyeznem, hogy a fent említett törvény az internet biztonságát is nagyban veszélyeztetné, mivel gondoljatok bele, ha nem lesz egységes a DNS, akkor az internetcímek semmit sem fognak jelenteni, és könnyen megeshet, hogy rég kedvelt oldalunk helyett valami teljesen mást találunk azon a címen, vagy a bankunk oldala egy adathalász oldalra fog vezetni, mivel senki se tudja megmondani, hogy a nemegységes DNS-listán a címek közül melyik a jó, emellett bele se merek gondolni a járulékos fennakadásokba, amit a tartománynevek elcsúszása okozna (pl. adatbázisoknál).

Hisztizésre azonban semmi ok, ugyanis az említett oldalak nem fognak eltűnni, el lehet majd őket érni, csak az IP-címüket kell használni, amire biztos ki fognak találni módokat, hogy honnan lehessen ezeket megnézni, ha mégis elfogadják ezt a borzalmat, akkor se kell pánikba esni, idővel a találékonyság kiküszöböli a baromságot.

A legszörnyűbb az egészben, hogy a célját csak csekély mértékben fogja szolgálni ez a törvény, mivel a nagyobb kalózoldalak ki fogják találni, hogy miként cselezzék ki ezeket a blokádokat, ebben szinte biztos vagyok. Fontosnak érzem, hogy minden ember tájékozódjon erről, és nem értem, hogy a médiába miért nem került be ez a hír, egyszerűen képtelen vagyok megérteni, hogy egy ilyen égető és sokakat érintő dolognak egyáltalán nincs visszhangja a tévében vagy az újságokban.

[vimeo http://www.vimeo.com/31100268 w=420&h=315]

A cikkem a teljesség igénye nélkül íródott, a számunkra legfontosabb részekről próbáltam írni, akit jobban érdekel a téma, az olvassa el a fent belinkelt tartalmakat!

Megkérek mindenkit, aki tudja, említse meg az ismerőseinek ezt a hírt, rakja ki az oldalára a cikk linkjét vagy másolja be azt, esetleg írjon róla!

Kiegészítés: a SOPA jelenlegi állását a következő oldalon tudjátok nyomon követni: http://www.govtrack.us/congress/bill.xpd?bill=h112-3261

Kiegészítés #2: úgy tűnik, hogy sokaknál kiverte ez a törvény a biztosítékot: http://index.hu/tech/2011/12/27/fellazadt_az_internet_egy_domenregisztrator_ellen/

Oszd meg másokkal is:

2 thoughts on “Amerika a világháló ellen

  1. A „kalózöböl” belépő oldalán is volt egy videó, amin tiltkozókat lehetett látni. Bár nem tudom, hogy a törvény konkrétan átment-e a kongresszuson, s elfogadták már vagy még csak tervezik elfogadtatni.

    Az ilyen szintű kezdeményezések mindig is megbuktak, s meg is fognak bukni, mivel többnyire az embert korlátozó törvénynek minősítették. Ahhoz, hogy ebből ne legyen globalhé, először is az Atlanti Charta jogutódját, az ENSZ alapokiratát kell módosítatni. De amilyen nagykutya az USA, kijátssza azt is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük