Előadás: Tezuka Oszamu korai animációs munkássága

Rendszerint utólag szokásom kihírezni a megtartott előadásaimat, ám most kissé formabontó leszek ezen a téren, és előzetesen hírezek róla. Nevezetesen azért, mert eddig rendezvényeken léptem fel (Mondocon, Fantasy Expo, de volt példa a PlayIT-re és a Comic Conra is) különféle témákkal, ám most először van, hogy egy nagyobb szervezet felkérésére, beajánlás útján az egész hónapos rendezvényük kísérőeseményeként van lehetőségem prezentálni az elmúlt években végzett munkálkodásomat (többek között ez alatt most a távol-keleti animációs ipar történetét feldolgozó cikksorozatot értem, ami a legutóbb fellelt 100+ éves anime kapcsán nagyot lendült, lévén a hírt a Leet.hu is átvette). Így esett, hogy a Japán Alapítvány szervezésében megrendezett idei JFF Online Japán Filmfesztivál keretében adok elő június 7-én este 6 órakor.

Az előadás címe és témája – mint a bejegyzés címében is olvasható -, Tezuka Oszamu korai animációs munkássága. Mivel aznap a Kimba, a fehér oroszlán 1966-os filmje kerül vetítésre, így „csomagkapcsoltan” lesz róla szó, ám nehezen szűkíthető le kizárólagosan a Kimbára, hiszen több megállapítás Tezuka más műveire is ugyanúgy igaz. Egy órában nem csak az alkotóművész személye és előélete kerül terítékre, hanem a Toei Animationnél tartott időszakától az animációs stúdiójának 1973-as csődjéig tartó időszak is, némi kitekintéssel az 1989-es haláláig. Bár a cél az lett volna, hogy a Kimbára nézve specifikus legyek, ez nehezen volt tartható, hiszen ez az a sorozat, ahol beérett sok minden: az animációs ipari tevékenysége, a gyártási folyamatot illető reformjai, de egyúttal a saját világlátása és stílusa is kristálytisztább, amihez viszont elengedhetetlen a korai éveinek és a korabeli közegnek ismerete, mi minden hatott rá.

Ha valaki nem tud idejében bekapcsolódni, annak idővel nyilvánosan is visszanézhető lesz a Japán Alapítvány YouTube-csatornáján.

 

FRISSÍTÉS (2024.06.10.)

Most már megtekinthető.

Oszd meg másokkal is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük