Espada.hu vs. Zsoca, avagy a nagy fansubok háború

A bejegyzés eredetileg Kagamin blogján, a Gunjou Blogon jelent meg.
Igen, ez az megint valami jó téma! Elöljáróban annyit, hogy Zsocaikával a kapcsolatom nem mondható rózsásnak, tehát senki se vádolhat, hogy az ő pártját fogom.
Az etikettes témában körülbelül annyi az etikett, mint a málnaszörpben a málna (nyomokban málnát tartalmaz), gondolom minden rendszeres olvasó ezt tudja, valójában ez egy süllyesztő, ahol a fansubber világ fekáliája gyűlik össze, eredetileg tényleg valami hasznos dolognak indult a téma, de ez a szörnyedvény lett belőle. Kár, hogy ma este 8-ig az iskolában voltam, mert egy csodálatos szájkaratéból maradtam ki, kár érte! 🙁
Az alapfelállás, hogy van ez az espada.hu (micsoda névválasztás, tiszta eredeti), akik felkeresnek (nem tudom mi alapján, talán e-pénisz) fansubbereket. Nem ástam be magam a kis ügyleteikbe, csak kívülállóként jellemzem az AA-n lenyomott kemény csatájukat, szóval részleteket nem tudok.
Tehát az egészet Zsoca tegnapi üzenete indította, amiben beszámol erről az egészről, erre rákontrázott FFnF, hogy nézzük meg „Quinta Espada” menüpontot, ahol valami vicceset találunk… mi volt ott, hát egy gyenge AA utánzat, fergeteges, hogy a prőbb részeket a készítő nem bírta utánozni (pl. kijelölöm, ahol épp vagyok a menüsoron). A történet ott folytatódott, hogy megjelent az egyik emberke az espada.hu-tól, aki bődületes helyesírási hibák mellett elkezdte Zsocát oltani, hogy lejáratja meg blablabla, ezt kb. 100 sorba, majd jött a kontrázás, majd megint, majd megint. Mikor megláttam, hogy hány üzenet van (38 újat jelzett) a faszom tele volt velük őszintén, de mivel LULZY-nak tűnt a téma beleolvastam. Nem bántam meg, valahol értem, hogy a gyerek mit akar kihozni, de közben annyi hibát vét, hogy az emberek képtelenek vele azonosulni, mert amellett, hogy részben igaza van, totál hülyén adja elő és még azt is kinézem ennyi szarakodás után, hogy totál hülye is. Mint lektor, mint valamit magára adó ember, ha fontos ügybe írok, akkor átnézem, hogy mit írok le. Szerintem ezzel a kis akciójával az egész csapatát nevetségessé tette. Most komolyan, ha a „szervezetét” akarta védeni, akkor inkább szólt volna valami fejesnek, aki elmagyarázza rendesen a dolgokat, akit komolyan lehet venni, és nem rendezett volna egy ilyen faszságot, de mindegy, nem ez a lényeg.
Nagyon hosszan rinyált, hogy mindenki őt támadja meg ilyesmik, de elvétve volt pár LULZY kijelentés is, főként az tetszett, hogy azt próbálta bemagyarázni, hogy pénzt ad (Zsoca követelésének eleget téve), akkor az nem feketemunka. Közlöm, hogy az! Öhm, mellesleg szerzői jogi kérdések is felmerülnek az online sugárzással kapcsolatban, szóval nem tudom, hogy miként képzelik el ezt. Mellesleg Bleach, Naruto meg a programjaik nagy részét már licenszelték itt is, szóval semmiképp sem vannak már a szürkében ezzel, ahogy általában a fansubcsapatok. A lényeg, hogy szerintem politikusokat megszégyenítő módon próbálta magyarázni az igazát, szóval gratulálok neki.
Most pedig jöjjön a cimbik kedvenc idézetei szekció:
Hong_Meiling:
„eljesen érthetõen tisztáztuk a helyzetet a kedves egyénnel…egyetlen probléma ott volt hogy miután megemlítettem hogy így nincs üzlet õ kivágta a rinyát és elkezdet renyegetőzni…”
„Ő maga mondta hogy fansub…eleve nemlehet szerzödést kötni fansubra…”
„ha már mindenáron megakarjátok védeni akkor védjétke meg nyugodtan…nem akartok hinni nekem? ne higgyetek… a magánvélemény jogos…. de az hogy itt jogtalanul egyesek hazugságokkal etetik a népet azt még is hogy kéne türnöm?!)”
Kingslayer:
„ha igaz, hogy a szerver nem tudott a dizájner lopásáról, érdemes lenne ennek megfelelően eljárni”
„elbocsájtani a dizájnert és újet kereni a helyébe, a másolt anyagot pedig megsemmisíteni”
„kérem járjon utána a Comedy Central és egy bizonyos magyar South Parkos fansubber esetének”
Ricz:
„A Fansub egy hobbi és nem egy munka. Sajnos te itt bukod el ezt az egészet és ezért nem fog veled senki semmire se jutni.”
„Ide mindig érdemes benézni. Itt érzem igazán, hogy Magyarországon vagyok!”
Az enyém:
„viszont Hong_Meiling kérdése alapvetõen nem arra irányúlt hogy információt szürhessen le hanem azér tmert alapvetõen olyat szeretette volna számon kérni ami tnemlehet ha fansub alkotásról beszélünk”
Nos, a bejegyzés még bővülhet, de mostanra ennyi, szóval jó olvasgatást, ha esetleg az espada.hu-tól olvassa valaki, akkor ne vegye a szívére, mert úgy se fog tudni meggyőzni arról, hogy nekik van igazuk, az AA-sok se tudtak.
Oszd meg másokkal is:

5 thoughts on “Espada.hu vs. Zsoca, avagy a nagy fansubok háború

  1. Jó kis leírás. Tegnap élőben sikerült végigkövetnem az egészet AA-n és nem sok hiányzott, hogy teljesen átlagfelhasználóként (aka nem vagyok fansubber) bekapcsolódjak a vitába. Nem ismerek senkit, sem személyesen, sem pedig netről. Így teljesen idegenként meg tudtam állapítani, hogy szegény espada-s emberke erősen nem veszi észre magát. A helyesírásától pedig a falat kapartam kínomban. De a legjobban az tetszett, hogy nem vette észre a legnyilvánvalóbb tényt. Vagyis hogy ott, abban a közegben neki sosem lesz igaza, főleg ha így tálalja a „vélt” sértéseit.
    Mellesleg elhűlve veszem észre a mostanában futótűzként terjedő új divatot, vagyis a „gyűjtsük egybe ilyen-olyan gyerekes indokkal a fansubbereket/fansub csapatokat” című eleve halott próbálkozást. Erről is megvan a magam kis véleménye, de elég annyi, hogy a fansubbereknek adok igazat. Kívülállóként.
    Hmm…hosszú lett de sebaj, gondoltam ennyit le kell írnom.

  2. Semmi gond a hosszal. Egyébként nem a közeggel van gond, hanem azzal, hogy teljesen hülyén csinálta az egészet, megpróbált okosnak tűnni, de ez visszafele sült el, megpróbálta Zsocát beállítani hibásnak, de ez se jött össze, a végén már szerintem bepánikolt vagy nem tudom, hogy mi volt vele, de a válaszai egyre nagyobb baromságok voltak. Kívülállóként és fansubberként is ugyanazt a következtetést lehet levonni: kár volt ezt csinálni, csak a „szervezete” hírnevét intézte el ezzel a húzással.

  3. Disszertációt lehetne írni erről az emberről kommunikációelméletre, „A meggyőzés és manipuláció csődje” címmel…

  4. Mikor lesz már újra jó működő gépem? Ilyenekből kell kimaradnom unalmas óráimban, mikor hazaérek a jó 12 órás melóból. e_o

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük