Mahou Shoujo Madoka kritika

Kagamin posztja, eredetileg a Gunjou Blogon jelent meg.

Gondolom, hogy már mindenki rájött, hogy szeretek olyan témákba tenyerelni, ami felkapott, mivel általában így viccesebb az élet, szóval nesztek, itt van még egy, egy agyonimádott animu 2011-ből…

Éljen Mami! Kár, hogy csak három rész erejéig volt számottevő szerepe 🙁
Mi másról is lenne szó, mint a Madokáról, ami sima mahou (loli) shoujo animunak indult, amolyan healing-type cuccnak, ám az események ronda fordulatot vettek, és a végén egy horrorral fűszerezett világmegmentős „én valék az isten” szindrómás akármi lett, a közepe meg amolyan önmarcangoló dráma volt.
A sorozat főellensége, a minipatás…
Nem is fárasztom magam azzal, hogy leírjam a történetet, mivel már mindenki hallott róla a sok rajongótól, szóval azonnal belevágok azokba a részekbe, amit igencsak kifogásoltam:
 1. a harmadik részben kinyírták az egyetlen karaktert, akinek stílusa volt (Mami), talán még Kyokonak volt a maga agresszív módján valami stílusa, de a végére belőle egy Sayakába beleesett „yuri-onnát” (Maria+Holic utalás) csináltak, hogy esne beléjük a fene!
 2. nem tudom, hogy valaki észrevette-e, de a történetnek se füle, se farka, emellett van benne egy hatalmas törés, hirtelen Sayakáról átugranak Homu Homu múltjára. Őszintén szólva a forgatókönyv író igencsak be lehetett tépve, mikor ezt kitalálta (Shaftnál sose tudni, nagyon sok animujuknál durván be vannak tépve, de azoknál ez nem tűnik fel, mert alapból nem veszik magukat komolyan).
 3. a végét eltolták, nem tudtak volna valami jobbal előrukkolni? Ez amolyan semmilyen megoldás volt, amit akár 10 éves kisgyerek is kitalálhatott volna.
 4. Madokát az egész sorozat alatt untam, tipikus naiv főhősnő, aki semmire se képes…
 5. utáltam azt a kb. két hónapot, amit az utolsó két részre kellett várni
Nos, azonkívül, hogy ennyi sebből vérzik a sorozat, nem volt annyira szörnyű, ha eltekintek a nyilvánvaló hibáktól meg hogy kinyírták Mamit (igen, jól érzitek, ezt nehezen nyeltem le), én a nézhető kategóriába sorolnám, egyszer meg lehet nézni, de többször nem fogom végigszenvedni az biztos.
Kyoko megmutatta, hogy hogyan kell stílusosan meghalni…
A grafika tetszett, Aoki Ume stílusa bejön, az egyik kedvenc mangakam, szóval azt leszámítva, hogy kicsit szélesebbek is lehettek volna azok a fejek, semmi bajom nem volt vele, bár néha eléggé elborultak volt a hátterek/boszik, de ez bocsánatos bűn, hiszen a Shaftról van szó. A zenei részéből az ED-et emelném ki, az nagyon jó volt, a többi részére meg nem emlékszem, szóval semmilyen.
Ez a rész piszkosul jól nézett ki, a grafikára egy fikarcnyi panasz se lehet az tény…
Összességében láttam már jobbat is ennél, de ahhoz képest eléggé lekötött ez a darab, szóval legyen 7/10, és nem mondhatják rám, hogy durván lehúztam, de attól független azt gondolom, hogy egy simán felejthető darabról van szó, sőt szeretném inkább elfelejteni. Ha valaki rendhagyó és szórakoztató mahou shoujora vágyik, akkor inkább a Nanohát ajánlom, abban van rendesen akció és zúzás.
Oszd meg másokkal is:

16 thoughts on “Mahou Shoujo Madoka kritika

 1. Hmm, hát kinek a pap, kinek a papné… Szerintem Homura múltját tökéletesen időzítették; sőt, pont arra a részre gondoltam, hogy oda kellene tenni, és úgy is lett. Szerintem jól fel van építve, de amennyi ember, annyi kritika, szóval természetesen elfogadom, ha neked nem jött be =)

 2. Nem értettem, hogy hirtelen most miért kerültünk oda, fontosnak fontos volt, de valami átvezetést nem tudtak volna kitalálni? Na mindegy. ^^”

 3. Háááttt.. Nem rossz kritika, már több kritikát olvastam, én így már nem is írtam, csak kommenteket.. 😀
  Csak egy pár dolog.. Már most látom hogy hosszú lesz, de próbálom rövidre fogni..

  „ami sima mahou (loli) shoujo animunak indult”

  Az eleje pont nem ezzel indult, az első részben megmutatták mit várhatunk. (Awesome part + darkness) A 2-3.-ban kaptuk a cukormázas borítást és onnan út a sötétség felé..

  Az hogy Mami meghalt nem bántam, én pl nem bírtam benne. 😀
  A Shaftról pedig annyit hogy az elején nem hozták a „szokásos minőséget” (plánok, színek gyorsvágás..stb)A végére pont azt kaptam amit már az elejétől kezdve vártam. A grafika: A boszorkák és a háttér az kicsit nyomasztó és furcsa volt, jobban szeretem a normál rajzot. (Bár nem mondanám hogy ez a tipikus Shaft, és tőlük ez megszokott.) De kibírható..
  Az hogy bevannak-e tépve nem tudom, de ha igen akkor máskor is! Please!

  Történetnek volt eleje és vége, az hogy milyen az már más kérdés, de szerintem jól bevezették és bár nagyon a pilotra építettek, mivel már ha az rossz, akkor ki nézné? De a végével szerintem lezárták a sztorit ami lényeges, így nem kell „estleges” folytatásra várni, hogy kapjunk befejezést..

  A 4. pontoddal teljesen egyetértek.

  Összefoglalva jó volt a reform, jó volt a műfaj társítás, tetszett a Shaft munkája is, a végével megütötte nálam a mércét. Nem mondom hogy felejthetetlen, de érdemes megnézni, nem egy harem-ecchi. 🙂
  Lehet mondani hogy hype meg stb, de jobb ha van alapja is, nem mint sok esetben.. Nekem nagyon bejött az egész. Pontozás: 10/10

 4. „Az hogy bevannak-e tépve nem tudom, de ha igen akkor máskor is! Please!”
  Folyamatosan, nem vetted még észre?

  „Történetnek volt eleje és vége, az hogy milyen az már más kérdés, de szerintem jól bevezették és bár nagyon a pilotra építettek, mivel már ha az rossz, akkor ki nézné? De a végével szerintem lezárták a sztorit ami lényeges, így nem kell „estleges” folytatásra várni, hogy kapjunk befejezést..”
  A bajom: eleje -> ??? -> vége, erre írtam a törést a sztoriba, a közepe sötét volt meg minden, de hol a sztori?

  „Történetnek volt eleje és vége, az hogy milyen az már más kérdés, de szerintem jól bevezették és bár nagyon a pilotra építettek, mivel már ha az rossz, akkor ki nézné? De a végével szerintem lezárták a sztorit ami lényeges, így nem kell „estleges” folytatásra várni, hogy kapjunk befejezést..”
  Hozzáteszem, ez egy személyes vélemény volt, szívesen „meghallgatom” más érveit is, ahogy a tiéddel is megtettem. Szíved joga 10/10-re értékelni. 😉

 5. Persze én is megértem a te kritikádat, azért is tetszett! Köszönöm hogy normálisan válaszoltál, sok helyen ezt nem kapom meg. 😀

 6. Nincs mit, általában már annak örülök, ha kapok valami értelmes megnyilvánulást a bejegyzéseimhez. 😀

 7. Hát nekem 4. kedvencem lett 😀 Szal nekem kb csak annyival van bajom hogy a Boszorkák hülyén néznek ki, és ennyi a negatívum 😛

  Aszem te húztad le a másik kedvencemet a Mitsudomoe-t is 😀 Hát ez van…

  Attól még szeretek kritikákat olvasni, hogy másik ember mit gondol egy adott sorozatról. Egy huzamba megnéztem az egészet, nem tudtam abbahagyni, hát az biztos hogy kritkkus nem vagyok annyit elárulnék 🙂

 8. „Hát nekem 4. kedvencem lett 😀 Szal nekem kb csak annyival van bajom hogy a Boszorkák hülyén néznek ki, és ennyi a negatívum :P”
  Erre az elején azt mondtam, hogy beszívtak a Shaftos fiúk. XD

  „Aszem te húztad le a másik kedvencemet a Mitsudomoe-t is 😀 Hát ez van..”
  Megnéztem volna, de az a „testnedves” rész betett nekem, ezt még elképzelni is szörnyű, amúgy szerintem végignéztem volna, de ezután masszív facepalmok között dobtam.

  „Attól még szeretek kritikákat olvasni, hogy másik ember mit gondol egy adott sorozatról. Egy huzamba megnéztem az egészet, nem tudtam abbahagyni, hát az biztos hogy kritkkus nem vagyok annyit elárulnék :)”
  Egyhuzamban igen, én néztem akkor, amikor adták még, és az a két hónap a két utolsó részre nagy szívás volt, az elején nekem is tetszett, de ahogy Sayaka az önsajnálatban egyre mélyebbre kúszott, úgy tűnt el a történet is, annál a pontnál feladtam, a vége meg nem illik a képbe, tiszta Bleach, MADOKA EPIC POWERUP!!!

 9. „Valahogy nem tudok egyetérteni a kritikáddal :\ nekem ez az anime 10\10, minden meg volt benne ami kellett.”
  Ezzel nincs is gond, de annak jobban örülnék, ha kicsit jobban kifejtenéd, hogy mi tetszett benne, és miért nem értesz egyet. Általában mindenkit azért cseszegetek, hogy érveljen, veled sincs ez másképp! 🙂

 10. Hát rendben akkor leírom pontosan :'D azért nem írtam mert nem akartalak megbántani a véleményemmel :\

  „a harmadik részben kinyírták az egyetlen karaktert, akinek stílusa volt (Mami)” -> Szerintem Mami volt a legunalmasabb az összes lányközül. Mellékszereplőnek tökéletes volt, a halála nélkül nem tudott volna beindulni a történet.

  „a történetnek se füle, se farka, emellett van benne egy hatalmas törés, hirtelen Sayakáról átugranak Homu Homu múltjára.” -> Nekem tetszett a történet 😀 Nem volt olyan rész amit ne értettem volna, szerintem jól összerakott volt, és minden részben volt valami érdekes. Homura múltjára is időben kitértek. Szeretem az ilyen megmagyarázós, múltba visszatekintős részeket. (Főleg hogy az eleje óta kíváncsi voltam Homurára.)

  „a végét eltolták, nem tudtak volna valami jobbal előrukkolni? ” -> Igazából ehhez a történethez nehéz lett volna olyan befejezést írni ami minden nézőnek tetszik. Nem lehetett volna tökéletes happy end. Így viszont megmaradt a drámaiság, és kicsit szép is, hiszen nem haltak meg a karakterek 🙂

  Szóval ezek lennének amikkel nem értek egyet 🙂 (Mondjuk nekem amint megnéztem kedvenc lett, ezért lehetek kicsit elvakult ><") De persze ízlés kérdése hogy kinek mi tetszik, és hogy mennyire 😀

 11. „Hát rendben akkor leírom pontosan :'D azért nem írtam mert nem akartalak megbántani a véleményemmel :\”
  Véleménnyel nem lehet engem megbántani, sértegetni nem kell, és akkor nincs gond. Mondjuk az elvakult sblatszerű imádatot se szeretem, de ez más tészta…

  „Szerintem Mami volt a legunalmasabb az összes lányközül.”
  Azt sosem mondtam, hogy túl igazalmas karakter volt, bár ilyen szempontból mind túl klisések voltak, de a harcait egyfajta kecsességgel nyomta, amit a többi szereplő nem tudott, annyit írtam, hogy stílusa volt, nem azt, hogy kedveltem meg ilyesmi.

  „Homura múltjára is időben kitértek. Szeretem az ilyen megmagyarázós, múltba visszatekintős részeket. (Főleg hogy az eleje óta kíváncsi voltam Homurára.)”
  Mondjuk azóta valami szöget ütött a fejem, mégis Homura miért küzd ennyire Madokáért, kicsit beteges ez a ragaszkodás egy pont után, bár a MadoMagi Panic Colonel Akitól jól megmagyarázza (ajánlom, ha szereted a paródiákat, a Danbooru imageboardon megtalálod fordítással), HomuHomu totál leszbikus… XD

  „Így viszont megmaradt a drámaiság, és kicsit szép is, hiszen nem haltak meg a karakterek :)”
  Haverom mondta, hogy melyik animuban húzták elő pont ugyanezt a befejezést, sajnos a címére nem emlékszem. De amúgy ez még a befejezés előtt készült: http://kepfeltoltes.hu/120728/2concm0_www.kepfeltoltes.hu_.png

 12. „http://kepfeltoltes.hu/120728/2concm0_www.kepfeltoltes.hu_.png” -> ezek nagyon jók XD

  hm így már jobban értem amit mondani akartál 😀
  köszi a válaszokat ^^

 13. Én inkább egy hibát véltem felfedezni, ami te is leírtad, túldramatizálták a végét és elnyújtották, de szerencse, hogy a movieban legalább adtak éppkéz véget. De amúgy szerintem pofás darab lett. Nekem Sayaka és Homura volt a kedvencem. Sayaka azért, mert ugye egy sima átlagos lány, akin levezették a mahou shojouvá válás kövezkezményeit, így szerintem egy nagyon szerethető egy karakter lett. Homura meg jól van árnyalva, sokáig titokzatos és gyanús volt, amire kaptunk választ. Mamit tényleg sajnáltam, a halála igazán hátborzongtattóra sikerült. Kyokou stílúsa tényleg bejövős. Kyubey meg egy igazi gonosz karakter, nagyon ütősre sikeredett. Grafikája hangulatos, dráma és a hangulat is príma, zenék is isteniek, az ending meg kész mise. Én inkább 9,5/10-et adnék rá

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük