Óda a nagy rakás szarhoz, avagy az AniDB-ről röviden

Általában két dologra vagyok rendkívül allergiás, ami a tanult szakmám (informatikus könyvtáros, ha valaki nem tudná) amolyan melléktermékeként jött a munkával kapcsolatban: az okoskodó adminisztrációra illetve adminisztrátorokra és a hanyag tartalmi-formai feltárásra. Ez a két dolog egy helyen volt képes összpontosulni eddig, ahova valaha is betettem a lábam kicsit dolgozni: az AniDB-n. A következőkben kifejtem, hogy miért szar az oldal ezen fele, de előbb egy megjegyzés, amit nagy sajnálattal veszek: a hazai nagy adatbázis, az AnimeAddicts ezt a fost tekinti etalonnak (ahhoz képest, hogy nekik is volt velük összetűzésük pár kérdésben).

Nos, hogy mi a bajom is az AniDB-s adminisztrációval? Elsősorban hányaveti, nemtörődöm, okoskodó, földhözragadt és hisztérikus. Kezdjük is az elején, konkrét esetekkel:
1) Az „Inferno Cop” és „Turning Girls!” animeként nem elismert náluk. Az egy dolog, hogy a globál és a koprodukciós darabokat nem veszik figyelembe. De ezeket azért dobták vissza, mert „animált képregények”, vagyis olyan figurákat mozgatnak a kamera előtt, amelyek nem képesek tagonként mozogni, csak egybe, vagy állóképekkel dolgozik főleg. Annak ellenére, hogy a nagyban hangoztatott „anime” fogalmukba az animáció kérdését leszámítva teljes mértékben belepasszol – viszont ezzel a picture dramák vezetése elől vették el a jogalapot. És akkor felmerül a kérdés: ha a picture dramákban még annyi animáció sincs, mint ebben a kettőben (vagy több – attól függ van-e más is azóta/volt más előtte, hasonló módon készítve) összesen, akkor ezeket miért nem fogadják el?
2) A speciálok, kiegészítő tartalmak átgondolatlan vezetése. Annak idején szépszerével szoptam az Addictson az adminisztrációval ez miatt: akkor az Ore no Imouto első évadának és az MM! sorozatnak speciáljai végett. Az előbbinél összekeverték a +4 részt és az Animated Commentary-t (amiben kábé épp annyi animáltság volt, mint az 1)-ben említetteknél), míg az MM! speciáljainál szívóztak a 6 vagy 9 részre bontás okán. Ez azóta se változott, ha odamegyünk egy újabb címhez, még a webes előzeteseket is megtaláljuk az extrák közt, egy tömbben a speciálokkal, reklámokkal. (Arról már ne is beszéljünk, hogy piszok fontos a reklámok és az előzetesek vezetése egy helyen a fajsúlyosabb extrákkal…)
3) Önkényes bíráskodás. Az 1)-es pontban leírtam a nagyját ennek, most jöjjön az alátámasztott dolgok figyelmen kívül hagyása. Példának okáért itt az új Rozen Maiden sorozat, aminek ha az első 2 részét megnézi az ember, világossá válik a számára, hogy nem a Träumend folytatásáról van szó, hanem egy alternatív sztorivonalról. Ehhez mérten mégis nekiadták a „Rozen Maiden 3” címet először, amit lecseréltek „Rozen Maiden (2013)”-ra ugyan, ellenben a kapcsolódást nem javították. Kezdeményeztem ennek az átírását, amit visszadobtak. Ma nem épp finom hangvétellel leírtam a moderátornak miért nincs igaza, mire a válasz „nem érdekel, akkor is folytatásról van szó” volt –  ja, hát bocs, hogy segíteni szeretnék abban, amit elb@sztatok.
Innentől kezdve kész, az AniDB-vel felhagyok, s szívből kívánom, hogy álljon szűnni nem akaró görcs és gerincsérv annak a hátába, aki ezzel az oldallal példálozik, mert az ilyetén vezetése a tartalmi és formai feltárásnak kiesik a szégyen kategóriából, bele a gyalázat kénköves üstjébe. Ezek noha csak kiragadott esetek, de higgyétek el: hosszú a lista, ami bajom még van ezzel az oldallal…
Oszd meg másokkal is:

6 thoughts on “Óda a nagy rakás szarhoz, avagy az AniDB-ről röviden

 1. Szép, szép!Bár személy szerint nem értek annyira ehhez, de ez érdekes.

  Amúgy újra indított sorozatnak fel lehetne hozni a FullMetal Alchemist és a FullMetal Alchemist Brotherhood-ot, illetve a Hunter×Hunter ('99-es verzió) és a Hunter×Hunter (2011)-t is. Ha ezeket úgy kezeli, ahogy kell…

  Ricz amúgy azt tudom javasolni: hülye embereken ne te húzd fel magad! Fölösleges magad ilyennel idegesíteni, ha ennyire értetlenek.

 2. Hogy egy-két mezei fan nagyon hülye, azt már megszokhattuk. De hogy oldalakon tevékenykedő, az ottani hiteles tartalomért elviekben felelős emberek ilyen stílusban reagáljanak, egy amúgy jogos kritikára, az tényleg az oldalt minősíti. Ráadásul mindezt így 2013-ban. Ehhez tényleg csak gratulálni tudok.

 3. Én még szépséghibának hozzátenném, hogy a manuális frissítés része, hogy épp hol állsz a sorozatban ratyi, inkább a MAL-t használom erre a célra, kb. az ADB arra jó, hogy mutassa, hogy miből adtak ki újat, másra nem nagyon.

 4. Na, ismét rátaláltam a (közben megváltozott nevű) blogra.:)

  Lényegileg egyet kell értsek sajnos. Tényleg hisztisek és tényleg önkényesek. Adatbázis-módosítást, adathozzáadást próbáltam ott és MAL-on is. Utóbbin gördülékenyebben, rugalmasabban ment az tény.
  Mutatok egy példát, hogy nekem mi volt a bajom AniDB.-n (bár lehet, hogy már láttad, te is Ricz, Kaga már igen, biztosan):

  http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=cmt&id=44542#c296563

  Szerintem totál hülyét csináltak magukból itt is, de én is…:)

  Ettől függetlenül még mindig azt mondom, hogy adatbázisként IS vannak előnyei pl. MAL-al, ANN-al szemben, meg fórumként is (persze hátrányai is). Van amiben áttekinthetőbb, praktikusabb, pontosabb vagy extrát nyújt a többihez képest.

  A moderátorok meg… Szegények láthatóan gallyra mentek idegrendszerileg az elmúlt sok évben.:( Viszont az becsületükre szóljon, hogy ahogy láttam ezt tudják is magukról ezért ugyan kölcsönös anyázásokba keverednek nyilvánosan felhasználókkal és vice versa, DE azon túl hogy nyilvánosan kijelentik, hogy tojnak rád, úgyis az lesz, amit ők akarnak, meglepő mód NINCS semmilyen következmény – értsd ban stb. Nem mondom, hogy ez jó így, de ott így van, meg lehet szokni és van egy tesztoszteronos-egyedi, de fair hangulata az egésznek.:)

  A hozzászólás küldésétől viszont továbbra is hülyét kapok… Nem ilyen technikai analfabéta vénembereknek való ez, mint én! Fingom sincs, hogy milyen profilt vagy blogot hoztam létre, hogy hozzá tudjak szólni (ha egyáltalán sikerül) – de érezd magad megtisztelve Ricz, megküzdöttem érted! xD

 5. Teljesen jó, úgyhogy üdv is a fedélze… akarom mondani, könyvtárban. 😛

  AniDB-re eddig sem igazán jártam, amolyan másodlagos funkciók miatt használom olykor, de az adminisztrációs részével totál feladtam. A kiadásfigyelője végett éri meg nekem még oda eljárkálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük